Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

V Handlovej budú po šiesty raz spomínať na obete banských nešťastí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Deň bielych ruží bude v stredu 10. augusta. Reaguje na najväčšiu banskú tragédiu v dejinách Slovenska, keď v ten deň pred siedmimi rokmi zahynulo v handlovskej bani 20 baníkov a banských záchranárov.

Handlová 9. augusta (TASR) - V Handlovej si po šiesty raz pripomenie verejnosť obete banských nešťastí. Spomienka pod názvom Deň bielych ruží bude v stredu 10. augusta a reaguje na najväčšiu banskú tragédiu v dejinách Slovenska, keď v ten deň pred siedmimi rokmi zahynulo v handlovskej bani 20 baníkov a banských záchranárov.

O 9.30 h sa rozozvučia na Kostole sv. Kataríny zvony, ktoré symbolicky pripomenú posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Počas celého dňa bude môcť verejnosť, delegácie a pozostalí položiť k Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta bielu ružu. O 18.00 h sa pri ňom bude konať stretnutie, ktorého sa pravidelne zúčastňuje široká verejnosť.

Novela zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili 26. októbra 2010, priradila do kalendára Pamätný deň Slovenskej republiky - 10. august ako Deň obetí banských nešťastí. Na stretnutí zástupcov Hornonitrianskych baní Prievidza a mesta Handlová, ktoré inicioval v roku 2010 primátor mesta Rudolf Podoba, boli ako symbol tohto dňa vybraté práve biele ruže. Biela ako symbol nevinnosti a zelené lístky ako symbol nádeje, že sa už nič také nestane.

TASR informovala hovorkyňa Handlovej Viktória Moravčíková Timurová.