Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Kocuranoch vyrástla skládka stavebného odpadu, rieši ju polícia

Na snímke skládka stavebného odpadu v Kocuranoch. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Na skládku upozornil médiá ako i Okresný úrad v Prievidzi Peter Vrbata, ktorý vlastní v Kocuranoch chatu a jeho syn v blízkosti pozemku stavia dom.

Kocurany 3. októbra (TASR) - V strede Kocurian v okrese Prievidza vyrástla za niekoľko mesiacov skládka stavebného odpadu s odhadovaným objemom niekoľko sto metrov kubických. Na súkromnom pozemku v intraviláne obce s viacerými vlastníkmi sa okrem stavebnej sute nachádzajú aj plastové rámy od okien či farby. Skládkou sa už zaoberá aj polícia.

Na skládku upozornil médiá ako i Okresný úrad v Prievidzi Peter Vrbata, ktorý vlastní v Kocuranoch chatu a jeho syn v blízkosti pozemku stavia dom. Podľa jeho slov odpad na pozemok vyvážajú asi polroka. "Nepatrí to sem. On si sem naváža bordel, všetko zo stavieb, zvyšky farieb, umelé hmoty, izolácie, rámy okien, všetko sem napratal. Teraz bývajú dažde, môže sa nám to vyliať na dom," povedal. Pod pozemkom, ako upozornil Vrbata, sa navyše nachádza potok, do ktorého sa tekutý odpad môže vyliať, stavebnou suťou je zahádzaný aj prameň, ktorý tam kedysi vyvieral. Odpad podľa slov jedného muža, ktorý ho tam prišiel vyviezť, vyhadzujú na súkromný pozemok na základe dohody s jedným z majiteľov parcely.

O skládke stavebného odpadu na pozemku vie aj starosta Kocurian Vojtech Čičmanec. "Áno, mám vedomosť o tom, že v Kocuranoch existuje priestor, kde nevieme, čo sa v podstate deje. Okrem toho, že vidíme, že tam chodia autá a sypú tam nejaké zeminy a stavebný odpad," uviedol.

Na snímke skládka stavebného odpadu v Kocuranoch.
Foto: TASR/Alexandra Moštková


V súčinnosti s odborom starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu (OÚ) v Prievidzi, ktorý skládku rieši v zmysle zákona o odpadoch, požiadal starosta podľa svojich slov príslušný stavebný úrad o vykonanie štátneho stavebného dohľadu, aby obec zistila, čo sa na pozemku vlastne deje. "A čo je najdôležitejšie, musíme tam identifikovať vlastníkov, pretože pozemok nie je jednoznačne u jedného vlastníka, je ich tam viac," ozrejmil.

Odbor starostlivosti o životné prostredie prievidzského okresného úradu na základe obhliadky miesta vydal v zmysle zákona o odpadoch odborné vyjadrenie, v ktorom konštatoval, že rozsah nezákonného umiestnenia odpadu nasvedčuje tomu, že bol spáchaný trestný čin a vec postúpil polícii, ozrejmila Katarína Šebőková zo sekretariátu prednostky OÚ v Prievidzi.

Na snímke skládka stavebného odpadu v Kocuranoch.
Foto: TASR/Alexandra Moštková


Polícia vo veci koná, pričom začala trestné stíhanie vo veci prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi, informovala TASR trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová. "Vyšetrovanie zatiaľ nie je ukončené. Čakáme na výsledky znaleckého posudku z odboru životného prostredia. Páchateľovi, v prípade jeho zistenia a preukázania viny, hrozí trest odňatia slobody až na dva roky," doplnila.

Čičmanec tvrdí, že zastaviť vyvážanie odpadu na pozemok zatiaľ nemôže. "Pokým nebudem mať výsledok nášho šetrenia a takisto šetrenia okresného úradu, tam nemôžem spraviť nič," dodal.