Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Myjave organizujú tradičné Fašiangy v Turej Lúke

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jana Vodnáková

Podujatie sa organizuje už viac ako desať rokov.

Myjava 11. januára (TASR) – Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave organizuje aj v tomto roku pre deti materských a základných škôl výchovno-vzdelávacie podujatie Fašiangy v Gazdovskom dvore Turá Lúka, informovala Eva Čmelová.

Podujatie sa organizuje už viac ako desať rokov. "Ľudia na staré zvyky postupne zabúdajú a aj keď ich z časti dodržiavajú, ich pôvodný význam nepoznajú. Preto sme pripravili interaktívne podujatie, na ktorom sa deti majú možnosť dozvedieť niečo o najveselšom období roka a špecifikách typických práve pre oblasť myjavského regiónu," vysvetlila dôvod vzniku tohto podujatia odborná pracovníčka CTK.

Detskí návštevníci si budú môcť vyskúšať fašiangový sprievod. "Naučia sa pesničku, jednoduchý tanček, dostanú šable a spolu s vinšom navštívia gazdinú, ktorá ich za tancovanie a zavinšovanie patrične odmení slaninkou, klobásou a hlavne výbornými šiškami, ktoré sa jedávali práve cez fašiangy. Podujatie má vynikajúcu odozvu." dodala pre TASR Eva Čmelová.

Fašiangy sa organizujú pre žiakov základných a materských škôl. Denne ich navštívi približne 100 žiakov z blízkeho i vzdialenejšieho okolia.

Výchovno-vzdelávacie podujatie Fašiangy v Gazdovskom dvore Turá Lúka potrvajú od 5. do 9. februára. Školy a škôlky nielen z Myjavy sa môžu prihlásiť v CTK v Myjave.

Fašiangy začínajú od Troch kráľov a trvajú až po popolcovú alebo škaredú stredu. Predstavujú ukončenie zimného cyklu, hospodárskeho roka a prechod medzi zimou a jarou. V cirkevnom kalendári predchádzajú dlhému pôstu, po ktorom nasledovalo obdobie jarných prác. Cez fašiangy sa odbavovali svadby a hody, usporadúvali zábavy, robili sa obchôdzky mládeže po dedine a na záver fašiangov sa symbolicky pochovávala basa. Nikde nesmela chýbať hudba, tanec, radosť a dobrá nálada.

V Myjave a okolitých kopaniciach sa chodilo "pot šable". Obchôdzky robili slobodní mládenci – šablári bez masiek (tie cirkev zakazovala), ktorí s ražňami alebo šabľami chodili po domácnostiach. Pred domom si zatancovali so ženami a dievčatami, za čo dostali pohostenie a odmenu.