Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Novákoch spustili projekt na zhodnocovanie bioodpadu

Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Pilotný projekt odštartoval úvodným workshopom v polovici tohto mesiaca, počas ktorého mesto komunite záhradkárom vysvetlilo a ukázalo postup kompostovania, a teda správnej likvidácie biologického odpadu.

Nováky 31. augusta (TASR) - Nováčania budú môcť zhodnocovať biologický odpad prostredníctvom kompostovania. Pilotným projektom, ktorý spustilo vedenie Novák v polovici augusta úvodným workshopom, chce mesto docieliť nižšie náklady na vývoz komunálneho odpadu, ako i zlepšiť kvalitu životného prostredia.

"Vedenie mesta Nováky neustále premýšľa, čo by sa mohlo v meste zlepšiť. Jednou z oblastí pre zlepšenie je aj sféra odpadového hospodárstva, preto sme sa rozhodli urobiť prvý krok v odvetví narábania s biologickým odpadom," uviedol pre TASR prednosta Mestského úradu v Novákoch Milan Oršula.

Pilotný projekt odštartoval úvodným workshopom v polovici tohto mesiaca, počas ktorého mesto komunite záhradkárom vysvetlilo a ukázalo postup kompostovania, a teda správnej likvidácie biologického odpadu. Obdobných prednášok plánuje samospráva viacero, následne rozdá obyvateľom do užívania kompostéry. Na tento rok radnica na tento účel vyčlenila z rozpočtu mesta 2000 eur.

Mesto od pilotného projektu očakáva niekoľko výsledkov. "Samozrejme, jedným zo zámerov je ušetriť finančné prostriedky. Docielime to využívaním spomínaných kompostérov, keďže sa biologický odpad nebude vhadzovať do kontajnerov na komunálny odpad, a tým sa znížia náklady na jeho vývoz. Taktiež tým dosiahneme to, že komunálny odpad nebude až tak nepríjemne zapáchať. Radi by sme Nováčanom ukázali, že veci sa dajú robiť aj inak, prospešnejšie. V neposlednom rade by sme chceli odbremeniť zaťaženosť životného prostredia," dodal Oršula.