Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Považskej Bystrici finišuje rekonštrukcia autobusového nástupišťa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Dokončiť treba ešte potrebné osvetlenie, elektronický informačný systém, pribudnú tiež odpadové koše a kvetinová výzdoba.

Považská Bystrica 5. júna (TASR) – Rozsiahlu rekonštrukciu autobusového nástupišťa v Považskej Bystrici za 1,7 milióna eur by mali dokončiť do konca júna. Informoval o tom spolumajiteľ Mestskej dopravnej spoločnosti (MDS) Vladimír Podoliak.

Rekonštrukcia sa začala na jeseň minulého roku. Dotkla sa troch terminálov na autobusovom nástupišti, dva úplne zrušili. Na ich mieste vzniklo parkovisko pre autobusy aj osobné automobily. Prechod z hlavnej budovy k trom terminálom je krytý, aby mali ľudia zabezpečený vyšší komfort.

„Aktuálne máme práce dokončené na 80 percent. Bolo treba rozbiť všetko, čo tu bolo, keďže priestor dosluhoval nielen morálne, ale aj fyzicky. Úplne sme zlikvidovali dva staré nástupné ostrovčeky a urobili tam odstavnú plochu pre autobusy. Tri ostrovčeky sme postavili nanovo, jeden pre mestskú a dva pre prímestskú dopravu. Všetko je robené bezbariérovo a nástupište sme prispôsobili aj ľuďom so zhoršeným zrakom,“ uviedol Podoliak.

Ako dodal, dokončiť treba ešte potrebné osvetlenie, elektronický informačný systém, pribudnú tiež odpadové koše a kvetinová výzdoba. Asfaltové práce sa realizovali aj v prednej časti stanice, kde pribudne i stojan na bicykle. Súčasťou projektu rekonštrukcie stanice sú aj dve nové zastávky pri železničnej stanici, kde bude osadený informačný systém. Vďaka nemu by sa mali ľudia dozvedieť nielen o odchodoch autobusov, ale aj vlakov.

Projekt je financovaný z eurofondov, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR schválilo Mestskej dopravnej spoločnosti nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 1,5 milióna eur.

Po skončení rekonštrukcie chce MDS na autobusovej stanici vybudovať parkovisko pre osobné automobily, ktoré bude slúžiť najmä návštevníkom okolitých športových areálov. Parkovisko nie je súčasťou projektu, Mestská dopravná spoločnosť ho vybuduje z vlastných zdrojov.