Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčianskej nemocnici zlúčia ortopédiu s traumatológiou

Foto: TASR

Podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre odbor ortopédia Andreya Šveca sa o zlúčení ortopédie a traumatológie rozhodlo bez akejkoľvek prípravy bez toho, aby boli vyhodnotené vstupy.

Trenčín 10. augusta (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne zlúčia od 1. septembra traumatologické a ortopedické oddelenie. Podľa vedenia nemocnice sú dôvody čisto ekonomické. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre odbor ortopédia Andrey Švec si myslí, že ide o nie celkom šťastný a štandardný postup. FN Trenčín už vypísala výberové konanie na funkciu primára oddelenia ortopédie a úrazovej chirurgie.

Podľa námestníka riaditeľa FN Trenčín pre zdravotnú starostlivosť Mareka Káčerika sú dôvody zlúčenia čisto ekonomické. Obe oddelenia produkujú už niekoľko rokov stratu. "Podobne ako plánujeme zlúčiť oddelenia my, už spravili viaceré nemocnice na Slovensku, takže naša myšlienka nie je nová. Nepredpokladáme, že by zlúčením došlo k akejkoľvek redukcii výkonov, naším cieľom je zvýšiť počet výkonov, nielen operácií chrbtice, ale predovšetkým artroskopických výkonov. V pláne je k 1. septembru zlúčenie aj oddelení genetiky a biochémie," skonštatoval Káčerik s tým, že cieľom je efektívnejšie využiť nemocničný personál, lôžka, operačné sály a prístrojovú techniku.

Primára ortopedického oddelenia Karola Gottschala podľa vlastných slov nikto nepožiadal o analýzu súčasného stavu ortopedického oddelenia, ani o názor, čo si o tom myslím. "Nemyslím si, že zlúčenie oddelení je vhodná vec, ktorá by prispela k racionalizácii našej nemocnice. Ministerstvo deklaruje svoje zámery so zdravotníctvom, hovorí veľmi jasne o racionalizácii v zdravotníctve, čo je veľmi potrebné. V niektorých nemocniciach môže dôjsť zlučovaním oddelení k racionalizácii, ale niekde je to úplne naopak," uviedol primár. Zdôraznil, že interné predpisy FN mu neumožňujú prezentovať názory nemocnice pred médiami, prezentuje len svoje názory, čo mu umožňuje Ústava SR.

Podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre odbor ortopédia Andreya Šveca sa o zlúčení ortopédie a traumatológie rozhodlo bez akejkoľvek prípravy bez toho, aby boli vyhodnotené vstupy. Fúzie sa podľa neho pripravujú so zriaďovateľom, ktorým je ministerstvo zdravotníctva a konzultujú sa s hlavným odborníkom pre príslušný odbor.

"Ide o nie celkom šťastný a štandardný postup, ortopédia a traumatológia sú odbory, ktoré sú príbuzné, ale ortopédia je základným medicínskym odborom a má oveľa širší záber ako úrazová chirurgia. K zlúčeniu si treba vyžiadať aj stanovisko vyššieho územného celku. V tomto prípade sa tak nestalo. Myslím si, že zlučovanie je len umelým krokom, aby si niekto spravil teplé miestečko na ďalších 10 - 15 rokov," zdôraznil Švec.

Ako informovala Stanislava Luptáková z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR zlučovanie oddelení je jedným z opatrení, ktoré sú súčasťou zavádzania efektívnejšieho hospodárenia vo FN Trenčín. Rovnaké oddelenia sú podľa nej už zlúčené vo FN Trnava, FN Nitra, v Univerzitnej nemocnici v Martine, v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku či v Nemocnici svätého Michala v Bratislave.

"Cieľom pripravovaných opatrení v žiadnom prípade nie je a ani nebude redukcia výkonov, ale ich optimalizácia a navýšenie, vrátane efektívneho využívania operačných sál a zvyšovania výkonov lekárov, ktorí v čase sezónnej nevyťaženosti môžu vykonávať napríklad artroskopické zákroky. FN Trenčín bude racionalizačné opatrenia prijímať po dôkladnej analýze s dôrazom na to, aby sa postupne znižovali straty v hospodárení," doplnila Luptáková.