Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: V dubnickej ZŠ Pavla Demitru po rokoch obnovili školskú dielňu

Žiaci a učiteľ Otto Bača (vpravo) počas technického vyučovania v obnovenej dielni, 10. októbra 2016 na ZŠ Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom. V Základnej škole s materskou školou Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom sa po siedmich rokoch vrátili ku klasickej školskej dielni. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vznikla v priestoroch bývalej počítačovej učebne, žiakom školy je k dispozícii dielňa, kde sa naučia opracovávať kovy i drevo. Podľa učiteľa sú to praktické veci, čo sa deťom páči.

Dubnica nad Váhom 10. októbra (TASR) – V Základnej škole s materskou školou Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom sa po siedmich rokoch vrátili ku klasickej školskej dielni. Vznikla v priestoroch bývalej počítačovej učebne, žiakom školy je k dispozícii dielňa, kde sa naučia opracovávať kovy i drevo.

Podľa riaditeľa školy Ferdinanda Brunovského aj v ich škole zareagovali po roku 1989 na trendy zriaďovania počítačových učební. Zrušili dielňu, v ktorej vznikla počítačová učebňa. "Za nejaký čas sa ukázalo, že počítač má doma každý, deti ich dokonca ovládajú lepšie ako vyučujúci. Jednoducho sme zabudli na to, že existuje aj nejaká fyzická práca," zdôvodnil riaditeľ potrebu obnovenia dielne.

Žiaci a učiteľ Otto Bača (vpravo) počas technického vyučovania v obnovenej dielni, 10. októbra 2016 na ZŠ Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Pracovné vyučovanie sa v dielni podľa učiteľa Otta Baču vyučovalo aj v minulosti, je dobré, že sa k nemu na škole vracajú. "Kedysi tu bola dielňa, teraz sa obnovuje. Základ je, aby sa deti naučili držať jednotlivé druhy náradia tak, aby si neublížili. Deti dostanú nejaký predpripravený materiál, ktorý potom opracovávajú, alebo z neho vyrábajú nejaké výrobky. Sú to praktické veci a deti to majú radi," skonštatoval Bača.



Bývala učiteľka Marcela Staňová si myslí, že pracovné vyučovanie viedlo deti ku kreativite, vyrábali si učebné pomôcky, vyrábali výrobky s úžitkovou a estetickou hodnotou. "Som rada, že sa to obnovilo. Ak sa teória nespájala s praxou a nepestovali sa manuálno-technické zručnosti, zakrpatievalo myslenie i zručnosť detí. Je to potrebné, pretože musíme vychovávať technické kádre pre náš priemysel," doplnila Staňová.