Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava v Hornonitrianskom múzeu priblíži odevy z olympiád

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Odevy zo zbierok Slovenského a olympijského výboru budú vystavovať od 7. marca.

Prievidza 6. marca (TASR) - O tom, že aj športovo-spoločenský odev z olympiády môže vychádzať z módnych trendov a, naopak, že môže módu ovplyvňovať, sa budú môcť presvedčiť návštevníci Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi na výstave Móda z olympiád. Odevy zo zbierok Slovenského a olympijského výboru tam budú vystavovať od 7. marca. TASR o tom v stredu informovala Jana Vidová zo sekretariátu múzea.

"Počasie vonku tomu moc nenapovedá, ešte stále je však zima. Preto bude reč o zimných olympijských hrách. Tie sa v roku 1994 prvýkrát v histórii nekonali v rovnaký rok štvorročného cyklu ako letné olympijské hry, ale už dva roky po predchádzajúcich hrách v Albertville. Okrem toho boli zimné olympijské hry v Lillehammeri prvou olympiádou, na ktorej sa naši športovci zúčastnili ako reprezentanti samostatného Slovenska," načrtla Vidová.

Od toho momentu dovedna s ostatnými atlétmi na hrách ctia podľa nej známu parafrázu výroku baróna Pierra de Coubertina, podľa ktorého nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. "Spoločne sa vyslovujú za mier, hlásajú pokoj zbraniam na celom svete a v úsilí statočne bojovať na športoviskách vytvárajú jeden mocný, neporaziteľný celok. Preto často jediné, čo ich vtedy odlišuje, čo prezrádza viac o ich kultúrnych koreňoch a národnej identite, je okrem viditeľných rozdielov v črtách a vo farbe kože len šat, ktorý si na olympiádu obliekajú," doplnila.

Kabát, vetrovku i topánky, sveter, košeľu, lyžiarsky set, čiapku, šál a rukavice, ale i batoh a kufor, ktorými boli Slováci na zimných olympijských hrách od roku 1994 do roku 2018 "vyzbrojení", si budú môcť návštevníci pozrieť v múzeu do 21. apríla.