Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Budovu Zámockej reštaurácie súd po 18 rokoch vrátil Múzeu Bojnice

Na snímke pohľad na budovu bývalej Zámockej reštaurácie. Bojnice, 26. februára 2014. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Budovu Zámockej reštaurácie múzeum prevzalo v závere minulého roka a mieni v nej zriadiť expozíciu historických hodín a zbraní.

Bojnice 26. februára (TASR) - Neuveriteľných 18 rokov trvali súdne spory a početné pojednávania na všetkých súdnych úrovniach, kým napokon v minulom roku Krajský súd v Trenčíne prisúdil vlastníctvo budovy z 18. storočia, známu ako Zámockú reštauráciu v susedstve Bojnického zámku, späť pôvodnému vlastníkovi, Slovenskému národnému múzeu - Múzeu Bojnice. Budovu múzeum prevzalo v závere minulého roka a mieni v nej zriadiť expozíciu historických hodín a zbraní.

Informoval o tom v rozhovore pre TASR riaditeľ múzea Ján Papco. Uviedol, že za čias posledného feudálneho majiteľa bojnického panstva grófa Jána Pálfiho budova slúžila ako prístrešok pre kočiare. Po druhej svetovej vojne v nej určité obdobie bola pekáreň a potom stolárska dielňa. Na prelome 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia v budove zriadili reštauráciu, ktorá bola medzi návštevníkmi Bojníc dobre známa a pomerne obľúbená. Pristavili k nej otvorenú terasu, aby slúžila pre väčší počet zákazníkov počas letnej sezóny. Začiatkom 90-tych rokov ju prevádzkovateľ, ako fyzická osoba v rámci malej privatizácie vydražil ako reštauračnú jednotku. S múzeom uzatvoril nájomnú zmluvu a platil za využívanie budovy nájomné.

V roku 1995 však majiteľ reštaurácie dal neoprávnene zapísať do katastra nehnuteľností nielen terasu, ale aj budovu reštaurácie ako svoje vlastníctvo. „Múzeum vtedy podalo na neho trestné oznámenie za podvod. Prokurátor však podnet neprijal a začalo sa pojednávanie na okresnom súde v Prievidzi, ktorý mal rozhodnúť o vlastníctve budovy. Súd síce vyhovel múzeu, ale odporca sa odvolal na Krajský súd, vtedy ešte v Banskej Bystrici. A tak sa začal vyčerpávajúci súdny kolotoč“, vysvetlil Papco.



Komplikácie

Na snímke pohľad na budovu bývalej Zámockej reštaurácie. Bojnice, 26. februára 2014.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
Situáciu skomplikoval fakt, že medzitým majiteľ reštaurácie založil budovu, keď si zobral z Istrobanky pôžičku. Do hry potom vstúpila aj banka, pretože majiteľ ohlásil úpadok a bol vyhlásený konkurz aj na budovu. Múzeum však poslalo na krajský súd do Bratislavy žiadosť o vylúčenie budovy z konkurznej podstaty, pretože ide o štátny majetok v správe Múzea Bojnice. Istrobanka situáciu riešila tak, že pohľadávku predala spoločnosti zameranej na vymáhanie dlhov. Tá potom pokračovala v súdnom spore. Skončil sa až na Najvyššom súde SR, ktorý paradoxne rozhodol v neprospech múzea.

„Už sme chystali dovolanie k rozsudku, keď pôvodný prevádzkovateľ reštaurácie zomrel. Nasledovalo dedičské konanie a bolo potrebné znovu pokračovať v súdnom rozhodnutí o otázke vlastníctva. Agendu prevzal Krajský súd v Trenčíne. Po dvoch zasadnutiach súd napokon definitívne vrátil budovu pod správu múzea“, konštatoval riaditeľ.

Ešte niekoľko mesiacov trvalo, kým ju pracovníci múzea prebrali, pretože až takmer do konca letnej turistickej sezóny bola reštaurácia otvorená, mal ju totiž v prenájme iný prevádzkovateľ. Dnes sú jej presklené dvere, na ktorých je stále vidieť otváracie hodiny a odráža sa v nich silueta zámku, zatvorené. Interiér je podľa Papca v zlom stave, budú ho musieť komplexne zreštaurovať. „V zbierkach zámku máme značné množstvo historických hodín ale aj sečných, bodných i palných zbraní z minulých storočí. Pre nedostatok miesta sú väčšinou uložené v depozitoch. Návštevníci sa však už môžu tešiť že ich uvidia v novej expozícii“, dodal Papco.

Na snímke pohľad do interiéru bývalej Zámockej reštaurácie. Bojnice, 26. februára 2014.
Foto: TASR/Pavol Remiaš