Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Zemianske Kostoľany boli jedným z centier protifašistického odboja

Ilustračné foto Foto: REPROFOTO ARCHÍV TASR

Časté letecké poplachy pozorovali obyvatelia Novák a okolia v júli a auguste 1944.

Zemianske Kostoľany 8. mája (TASR) - Bojom počas druhej svetovej vojny v roku 1944 sa nevyhla ani hornonitrianska obec Zemianske Kostoľany (okres Prievidza), ktorú vojaci rozbombardovali. Tu umiestnená vojenská posádka zohrala významnú úlohu v príprave Slovenského národného povstania a obec sa tak stala jedným z centier protifašistického odboja na hornej Nitre.

"V Zemianskych Kostoľanoch boli vojenské sklady a nielen sklady, ale aj laboratória, výrobne, tiež tam boli veľké zásoby benzínu. Veliteľom posádky tam bol kapitán Adolf Weinhold, ktorý sa neskôr aj s posádkou pridal k partizánom. Z Kostolian ušli a všetko nechali tak, Nemci si potom vďaka tomu ukoristili vyše milión litrov benzínu," spomenul si politický väzeň a veterán protikomunistického odboja Martin Hagara z Bojníc.

Weinhold riadil posádku i v Novákoch a Bošanoch, tiež sa podieľal na vyzbrojení Hornonitrianskej partizánskej brigády, z vojenských skladov vytvoril oporné body a zabezpečil aj výrobu munície pre povstalcov. Nemci ho zajali pri Malých Uherciach (okres Partizánske) a neskôr ho pravdepodobne zastrelili.

"Kostoľany sa tak nedali veľmi ubrániť, aj keď tam boli postavenia. Pamätám si, keď nemecké lietadlá Ju 87 tam bombardovali ich postavenia, nalietavali, pustili sa strmhlav dole a vypustili bombu, boli to presné zásahy," opísal ďalej Hagara. Nemci sa tam podľa jeho slov dlho nezdržali, obchádzkou prišli do Novák, kde však veľké boje neboli, len na Brezine.

Časté letecké poplachy pozorovali obyvatelia Novák a okolia v júli a auguste 1944, časť obyvateľstva sa vtedy prechodne presťahovala do Rudnianskej doliny. Povstanie proti Nemcom bolo v tejto lokalite vyhlásené 30. augusta a posádky v Novákoch a Zemianskych Kostoľanoch sa pripojili k odboju. Oddiely SS obsadili Nováky 13. septembra 1944, o deň neskôr aj Prievidzu.

Väčšie boje zažili ľudia v Partizánskom, kde zahynulo 400 až 500 ľudí. Proti Nemcom tam, ako vysvetlil Hagara, bojovali zverbovaní chlapci z niekdajších Baťových závodov. "Z nováckeho skladu tam doviezli zbrane, chlapci ich nevedeli ani nabiť. Dali im pušky, ukázali im, ako sa dajú do pušky náboje a poslali ich proti Nemcom. Bola to vlastne vražda," dodal. Boje vtedy prebiehali tiež v susedných Oslanoch a Malých Uherciach.