Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Pojednávanie v kauze výbuchu v bani v Handlovej bude pokračovať v júni

Spomienka na záchranárov a baníkov, ktorí zahynuli v roku 2009 pri banskom nešťastí v bani Handlová Foto: TASR/Michal Svítok

V dôsledku výbuchu banských plynov zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov.

Prievidza 29. apríla (TASR) - Hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej z augusta 2009 bude na Okresnom súde (OS) v Prievidzi pokračovať v júni. Na tomto ďalšom pojednávaní by sa ku skutku mali vyjadrovať ďalší svedkovia a znalci. TASR o tom dnes informoval hovorca súdu Roman Tarabus.

"Pojednávanie s obžalovanými bolo vytýčené na dva dni, 9. a 11. júna. Na prvý pojednávací deň sú predvolaní piati svedkovia, na druhý traja znalci," spresnil Tarabus.

Prievidzský OS v tejto veci naposledy pojednával 28. a 29. apríla, pričom sa k nešťastiu vyjadrovali dvaja svedkovia a čítala sa výpoveď medzičasom zomrelého svedka. Súd si tiež vypočul telefonické nahrávky medzi baňou a riadiacim dispečingom a prehral DVD záznamy zo záchranných prác.

Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia sú zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru v Bani Handlová, Ladislav H., Jozef T. a Dalibor R., pričom posledný z nich je obžalovaný z rovnakého prečinu aj v prípade závalu v Bani Nováky z novembra 2006. Podľa znenia obžaloby sa Ladislavovi H. kladie za vinu, že pre jeho pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu.

Dalibor R. je obvinený z toho, že nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Tiež nevykonal evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. podľa obžaloby nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 09.30 h.