Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Na komplikácie chrípky zomreli v Trnavskom kraji piati pacienti

Ilustračné foto Foto: TASR

Najvyššia chorobnosť na ARO bola v okrese Skalica a vo vekovej skupine 0 až 5-ročných.

Trnava 9. marca (TASR) – Spolu 16 potvrdených prípadov chrípky H1N1 a 10 prípadov chrípky AH3N2 zistili epidemiológovia u pacientov v Trnavskom kraji od začiatku chrípkovej sezóny. Lekári urobili celkove 93 odberov na virologické vyšetrenia, z toho vírusy chrípky sa zatiaľ potvrdili spolu u 30 pacientov a v prípade 14 odberov neboli ku koncu uplynulého týždňa ešte známe výsledky.

Podľa krajskej odborníčky pre epidemiológiu na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave Miriam Ondicovej od začiatku sezóny do konca 10. kalendárneho týždňa bolo v Trnavskom kraji z nemocníc nahlásených sedem prípadov ťažkých priebehov ochorenia na chrípku tzv. SARI, z toho piati pacienti zomreli. U štyroch z nich sa potvrdil vírus chrípky AH1N1 a u jedného vírus chrípky AH3N2. „Napriek tomu, že všetci pacienti mali aj iné chronické ochorenia, ani jeden z nich nebol zaočkovaný proti chrípke,“ konštatovala Ondicová.

V uplynulom týždni od 2. do 8. marca bolo hlásených 7435 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť 2203 chorých na 100.000 osôb a 1325 prípadov na chrípke podobné ochorenia s chorobnosťou 392,6 prípadu na 100.000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť na ARO klesla aj vďaka jarným školským prázdninám o 36,69 % a chorobnosť na CHPO sa znížila o 49,82 %. Najvyššia chorobnosť na ARO bola v okrese Skalica a vo vekovej skupine 0 až 5-ročných. Uzatvorené boli pre chrípku štyri materské školy.