Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Na Cibuľové slávnosti chystajú v Maduniciach opäť cibuľový rekord

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Maskotom Cibuľových hodov je veľký Cibuliak, ktorý vždy dominuje alegorickému sprievodu obcou.

Madunice 13. augusta (TASR) – Najväčšiu cibuľovú futbalovú loptu plánujú vytvoriť v Maduniciach pri Piešťanoch v sobotu 16. augusta. Počas už 19. ročníka Cibuľových slávností bude tradične celý ich program motivovaný poľnohospodárskou plodinou, ktorá sa desaťročia v obci úspešne pestuje.

Obec sa v posledných ročníkoch snaží pripraviť takú cibuľovú aktivitu, ktorou by mohla zapísať do knihy rekordov. Napríklad v roku 2007 tu uvili na svete najdlhší, 163 metrov dlhý cibuľový veniec, neskôr nainštalovali cibuľový bilbord či vytvorili maxicibuľu, na ktorú použili 10.080 cibuľových hlavičiek. Cibuľové boli aj olympijské kruhy s rozmermi 4,5 x 2,2 metra, tiež troj- a dvojrozmerné rozprávkové postavy s 3,23 metra vysokým cibuľovým drakom, na ktoré minuli 14.000 cibúľ.

Maskotom Cibuľových hodov je veľký Cibuliak, ktorý vždy dominuje alegorickému sprievodu obcou. Organizátori pripravili aj viaceré hudobné vystúpenia v uliciach Maduníc a večerný galaprogram v miestnom amfiteátri s Evou Pavlíkovou, Petrom a Tomášom Szabóovcami, Jurajom Ďurišom i Susie Haas Bandom. V sprievodnom programe je zaradená aj tvorivá dielňa pre záujemcov o viazanie cibuľového venca a tiež sa uskutoční futbalový Memoriál Daniela Nitku. V nedeľu 17. augusta sa v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom bude konať prehliadka mužských speváckych skupín.