Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Trnava vďaka EKS ušetrila na prvej zákazke vyše 8000 eur

Základná škola na M. Gorkého ulici v Trnave (na snímke), 4. septembra 2015. Foto: TASR - Alexander Ballek

Celková hodnota zákazky bola 32.535 eur.

Trnava 4. septembra (TASR) – Plastové okná, presklené steny a dvere pre Základnú školu (ZŠ) na M. Gorkého ulici v Trnave boli úplne prvou zákazkou, ktorú mesto Trnava realizovalo prostredníctvom Elektronického kontraktačného systému (EKS). Celková hodnota zákazky bola 32.535 eur, úspora oproti vstupnej cene predstavovala 8464 eur.

V Trnave sa na tejto zákazke učili „za pochodu“. Miroslav Horník z odboru investičnej výstavby (OIV) na Mestskom úrade v Trnave ocenil, že EKS je rýchlejší proces obstarávania ako elektronické aukcie. Vyžaduje si však podľa ich doterajších skúseností vyššiu administratívnu záťaž. Problémom sa v danom prípade ukázala byť potreba presného zamerania každého z objednávaných 33 okien a troch presklených stien.

Základná škola na M. Gorkého ulici v Trnave (na snímke), 4. septembra 2015.
Foto: TASR - Alexander Ballek


„Nie na všetko sme odborníci. Z nášho pohľadu bolo vyhovujúcejšie, keď mohli záujemcovia sami vstúpiť do tohto procesu a napríklad pri takýchto oknách ich odborne zamerať,“ dodal Horník. Práce na výmene ukončili počas leta.

Teraz sa začne na ZŠ druhá etapa výmeny okien. Podľa Moniky Heregovej z OIV bola predpokladaná cena zákazky 70.000 eur, víťazná firma ju zrealizuje za 66.600 eur. Úspora predstavuje 3400 eur. „Objednávali sme výmenu 47 okien, štyroch presklených stien a troje dverí,“ uviedla Heregová pre TASR. Dodávateľ začne s realizáciu v druhej polovici septembra. “Bude už na riaditeľke školy, ako zorganizuje vyučovanie, aby mohla výmena prebiehať počas školského roka,“ dodala Heregová.