Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

GABČÍKOVO: Z dediny sa stane mesto, splní sa sen viacerých obyvateľov

Vodné dielo Gabčíkovo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od 1. januára sa totiž podľa rozhodnutia poslancov NR SR z obce Gabčíkovo stane mesto.

Gabčíkovo 25. novembra (TASR) – Tohtoročný Silvester bude pre obyvateľov Gabčíkova mimoriadne významný, starosta Iván Fenes očakáva veľkolepé oslavy. Od 1. januára sa totiž podľa rozhodnutia poslancov NR SR z obce Gabčíkovo stane mesto.

„Dlhšiu dobu sme sa o to usilovali. Už moji predkovia v 80. rokoch chceli dosiahnuť, aby sa obec stala mestom. V roku 1998 sme usporiadali referendum, žiaľ, bolo neplatné, nakoľko k urnám prišlo len 47 percent voličov. Tí, čo prišli, hlasovali na 99 percent za to, aby Gabčíkovo s takmer 5400 obyvateľmi bolo mestom,“ priblížil Fenes. Dodal, že mestský charakter Gabčíkova sa už buduje niekoľko rokov, pričom žiadosť o zmenu podali pred dvoma rokmi. „Samozrejme sú aj neprajníci, ktorí nás obviňujú, že mestom sa staneme po dohode s ministrom vnútra za prijatie migrantov v území našej obce,“ pokračoval. Pripomenul, že ubytovacie zariadenie, kde sú umiestnení dočasní rakúski azylanti, nie je majetkom Gabčíkova, ale patrí Slovenskej technickej univerzite v Bratislave.

Starosta zdôraznil, že tento krok podporí nie len Gabčíkovo, ale aj okolité obce. „Myslím tu na nové pracovné príležitosti a rozvoj turizmu. Nejde len o formálnu záležitosť, že vymeníme tabuľu na obecnom úrade. Sme administratívnym a kultúrnym centrom, zabezpečujeme niektoré služby aj pre obyvateľstvo okolitých obcí, máme s nimi zabezpečené dopravné spojenie a v časti územia obce je mestský charakter zástavby,“ povedal.

Podľa ďalších slov Fenesa, ktorý je v čele dediny už 22 rokov, Gabčíkovo bude mestom, kde žije až 88 percent obyvateľstva maďarskej národnosti. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo získať postavenie mesta, určite to prispeje k ďalšiemu rozvíjaniu osídlenia,“ uzavrel starosta.