Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Gajdoš sa stretol v kasárňach Ženijného práporu v Seredi s deťmi z DUK

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR/Martin Baumann

Spolu s profesionálnymi vojakmi zo Serede a Nitry si deti mohli interaktívne vyskúšať vojenský výcvik.

Sereď 8. júla (TASR) – Na pondelok a utorok (9. 7.) pripravila Detská Univerzita Komenského (DUK) pre dve skupiny frekventantov v kasárňach Ženijného práporu v Seredi podujatie Army workshop. Spolu s profesionálnymi vojakmi zo Serede a Nitry si deti mohli interaktívne vyskúšať „vojenský výcvik“, v prvý deň sa s nimi stretol aj minister obrany Peter Gajdoš.

V zozname približne 160 účastníkov podujatia bolo aj 36 dievčat, ktorých rýdzo chlapčenská tematika neodradila, ale, naopak, zaujala. Prázdninujúci školáci si pozreli ukážky sebaobrany, vyskúšali hmaty a chvaty, absolvovali taktický presun družstva a hliadkovanie a učili sa, ako čítať vojenské topografické mapy. Tí odvážnejší sa pod dohľadom mohli pustiť do zborky a rozborky zbraní, skúsili ochranné protichemické masky a súpravu, zakopali a maskovali vojenské míny a svoju zdatnosť preukázali na army prekážkovej dráhe, kde najrýchlejší z ôsmich družstiev získali ocenenia. Na záver návštevy im vojenskí kuchári pripravili pravý vojenský obed.

Minister Gajdoš povedal, že je to v poradí už deviaty rok zo 17 ročníkov DUK, kedy spolupracovali s organizátormi na programe pre deti. "Každoročne deťom ukazujeme niečo nové, iné, vlani sme boli v Leviciach. Teší ma, že medzi deťmi vidím také, ktoré prišli druhý- či aj tretíkrát," uviedol po skončení programu. Ozbrojené sily sa aj takouto formou snažia predstaviť nastupujúcej generácii a budovať v nich podľa ministrových slov vzťah k vlasti a lokálpatriotizmus. "Zároveň vysvetliť, že povolanie vojaka nie je o osem a polhodinovej pracovnej dobe, ale o siedmich dňoch v týždni a 365 v roku. Voľnými ukážkami činnosti ich chceme zaujať a prípadne aj motivovať pre ich budúcnosť," doplnil.