Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Colníci zadržali niekoľko tisíc falzifikátov energetických nápojov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Colný úrad Trnava

Zaistený tovar je síce možné považovať za originálny výrobok v niektorých ázijských krajinách.

Galanta 2. apríla (TASR) - Colníci z Galanty zaistili takmer 4000 podozrivých energetických nápojov. Škodu, ktorá by vznikla ich predajom, predbežne vyčíslili na 5600 eur. Informovala o tom TASR hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

Ako povedala, galantskí colníci v rámci výkonu colného dohľadu kontrolovali tovar z Vietnamu, ktorý podľa prepravných dokladov mal skončiť na slovenskom trhu. „Počas kontroly zistili, že zásielka obsahovala i tovar, ktorý nebol v predložených colných dokladoch deklarovaný. Nadobudli podozrenie, že ide o napodobeniny značky svetoznámeho energetického nápoja. Colníci preto zaistili 3768 energetických nápojov, pri ktorých vzniklo podozrenie z falšovania ochrannej známky RED BULL,“ priblížila hovorkyňa.

Podľa Švárnej svoje podozrenie colníci bezodkladne oznámili aj zástupcovi majiteľa ochrannej známky, ktorý potvrdil, že ide o napodobeniny vyššie uvedenej značky. Zaistený tovar je síce možné považovať za originálny výrobok v niektorých ázijských krajinách, avšak výrobca tohto energetického nápoja nemá žiadne práva duševného vlastníctva k týmto označeniam v EÚ, vrátane Slovenska. Dovozca v tomto prípade nesúhlasil s likvidáciu, z toho dôvodu zástupca majiteľa ochrannej známky podal návrh na súd vo veci určenia, či ide o tovar porušujúci právo duševného vlastníctva. „Ak súd potvrdí, že ide o takýto tovar, dovozcovi zo Slovenska hrozí pokuta až do výšky 67.000 eur,“ konštatovala hovorkyňa.

Dodala, že samotné energetické nápoje sú pre deti a osoby s vysokým krvným tlakom a srdcovými problémami nebezpečné. „Ich falzifikáty však môžu oveľa viac uškodiť. Upozorňujeme preto zákazníkov na riziko kupovania nápojov neznámeho pôvodu a z neznámych zdrojov, ktoré svojím zložením alebo kvalitou môžu byť pre spotrebiteľa zdraviu nebezpečné. V prípade akýchkoľvek podozrení, že nejde o originál, je možné poslať podnet na mailovú adresu pokladnica@financnasprava.sk,“ uzavrela Švárna.