Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Opravia Gvadániho kúriu, kde sa zrodil skalický trdelník

Ilustračná snímka. Foto: Adriána Antošková

Posledná rekonštrukcia stavby bola v 80. rokoch, do prevádzky ju uviedli v roku 1986.

Skalica 13. marca (TASR) – Mesto Skalica chce požiadať o prostriedky z Regionálneho operačného programu - Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov na rekonštrukciu Gvadániho kúrie. Oprava si vyžiada zhruba 2,5 milióna eur, Skalica má pre tento účel vo svojom rozpočte na rok 2014 vyčlenené päťpercentné spolufinancovanie vo výške 124.500 eur.

Gvadániho kúria má pre Skalicu osobitý význam – je miestom, odkiaľ sa rozšíril do sveta skalický trdelník. Jeho recept totiž do mesta priniesol kuchár v službách maďarského básnika a vojaka Józsefa Gvadányiho, ktorý v Skalici a v kúrii žil v rokoch 1783-1801. Samotný objekt vznikol spojením dvoch stredovekých domov. Renesančný dom potom barokovo upravili v polovici 18. storočia.

V súčasnosti v ňom sídli knižnica a zlepšenie podmienok na jej prácu má riešiť plánovaná rekonštrukcia. Samospráva vypracovala projekt, ktorý zahŕňa rekonštrukciu jestvujúceho objektu, rozšírenie kapacít do podkrovia, prístavbu, interiérové vybavenie a tiež inštaláciu výťahu pre imobilných návštevníkov. Posledná rekonštrukcia stavby bola v 80. rokoch, do prevádzky ju uviedli v roku 1986. Otázkou rekonštrukcie sa zaoberali dnes skalickí poslanci na zasadnutí pléna.