Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Primátor Hlohovca ešte nepozná výsledky zisťovaní na skládke

Miroslav Kollár Foto: TASR/Michal Svítok

Polícia podľa primátorových slov vedie vo veci trestné konanie voči neznámemu páchateľovi. Paralelne koná aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Hlohovec 10. decembra (TASR) – Mesto Hlohovec už znovu využíva skládku komunálneho odpadu na Vlčích horách. Niekoľko dní na začiatku novembra bola skládka uzatvorená po policajnej akcii v lokalite skladovania nebezpečného odpadu. Primátor Miroslav Kollár povedal, že mesto ešte nemá k dispozícii žiadne výsledky rozborov vzoriek, ktoré tam boli odobraté.

Polícia podľa primátorových slov vedie vo veci trestné konanie voči neznámemu páchateľovi. Paralelne koná aj Slovenská inšpekcia životného prostredia. „Ak by po zverejnení výsledkov muselo dôjsť k nejakým opatreniam na skládke, máme alternatívy, kam náš odpad vyvážať,“ uviedol dnes Kollár. Dodal, že v uplynulých dňoch absolvoval pracovné stretnutie s vlastníkmi skládky, ktorí už dlhšie avizujú záujem areál rozšíriť a chcú dodržať termíny v rámci celého konania. Nestretáva sa to s priaznivou odozvou obyvateľov mesta, ktorí dali jasne na verejných zhromaždeniach najavo, že o rozširovanie nestoja. „Vlastníkom som tlmočil názor, že najradšej by sme sa vyjadrili k projektu až po tom, ako sa vyjadria štátne orgány k zisteniam. Radnica môže v otázke rozširovania skládky postupovať iba v rámci intencií platného územného plánu,“ povedal primátor Hlohovca.

Krátko po zásahu zložiek Integrovaného záchranného systému a policajného zboru na skládke odobrali vzorky vody a pôdy z jej bezprostredného okolia aj experti organizácie Greenpeace. V týchto vzorkách sa potvrdil výskyt nebezpečných chemikálií a existuje vážne podozrenie, že mnohé nebezpečné látky, ktoré majú byť bezpečne uložené na skládke odpadu, unikajú z areálu do životného prostredia.