Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trnavský kraj

Jelka dostala dotáciu na archeologický výskum kostola

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Farnosť v Jelke možno zaradiť medzi deväť rímskokatolíckych a evanjelických farností v Dunajskostredskom a Galantskom okrese, ktoré získali dotácie na obnovu svojich farností.

Jelka 23. augusta (TASR) – Farnosť Jelka dostala na prvú etapu archeologického výskumu pre Kostol svätého Jána Krstiteľa od ministerstva kultúry dotáciu 6000 eur. Peniaze pôjdu z programu Obnovme si svoj dom. Farnosť si zvyšok dofinancuje z vlastných zdrojov. Na celkovú rekonštrukciu bude potrebovať ďalšie dotácie.

"Robí sa celková rekonštrukcia kostola. Podmienkou bolo, že musíme spraviť archeologický výskum vnútri aj zvonka. Obec pomôže celkovo, pretože celková rekonštrukcia kostola je vyše 100.000 eur. Je to aj štátny záujem, predpokladám," uviedol farár Peter Nagy. Pripomenul, že na rekonštrukciu kostola dostali dotácie aj v minulosti.

Farnosť v Jelke možno zaradiť medzi deväť rímskokatolíckych a evanjelických farností v Dunajskostredskom a Galantskom okrese (Štvrtok na Ostrove, Michal na Ostrove, Šamorín, Báč, Holice, Sládkovičovo, Jelka, Dolná Streda), ktoré získali dotácie na obnovu svojich farností.

Kostol svätého Jána Krstiteľa v Jelke postavili niekedy v priebehu tretej štvrtiny 13. storočia. V prvej polovici 14. storočia prešiel objekt gotickou prestavbou. Neskôr sa v 19. storočí uskutočnila rozsiahla baroková prestavba, ktorú si vyžiadalo poškodenie kostolíka po zemetrasení. Súčasnú podobu dostal kostol v roku 1921, keď bola pristavená priečna loď a južná sakristia.

V roku 2016 sa uskutočnil výskum exteriérových a interiérových fasád objektu, pričom boli zistené rôzne zaujímavosti. Napríklad prostredníctvom sondáže bolo na východnej strane apsidy odkryté z exteriéru a interiéru pomerne vysoké gotické okno s kamennou mníškou, ktoré nahradilo menšie románske okno na tomto mieste. V interiéri potvrdil výskum prítomnosť stredovekých nástenných malieb datovaných približne do druhej štvrtiny 14. storočia, ktorých časti presvitali spod novšej omietky.