Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na začiatku roka budú Kátlovčania chytať zajace

Poľovníci spolu s dobrovoľníkmi z obce chcú v prvú januárovú sobotu nahnať do sietí okolo 25 králikov, ktorých následne predajú odberateľskej firme.

Kátlovce 2. januára (TASR) – Na odchyt zajacov sa chystajú v Kátlovciach pri Trnave. Poľovníci spolu s dobrovoľníkmi z obce chcú v prvú januárovú sobotu nahnať do sietí okolo 25 králikov, ktorých následne predajú odberateľskej firme. Združenie poľovníkov si utŕženými prostriedkami takto každoročne pomáha uhrádzať svoje náklady.

"Mávame ročný plán lovu okolo 50 zajacov, rozdelíme si to zvyčajne na polovicu, jedna je určená na odstrel a druhá na odchyt," povedal pre TASR hospodár poľovníkov v Kátlovciach a starosta tejto obce Pavol Johanes. Pozvánka na odchyt je na 4. januára na 7. hodinu. "Poľovníci natiahnu zhruba 500-600 metrov dlhú sieť a z druhého konca parcely im honci zvieratá naženú," dodal Johanes. Odchyt sa každý raz koná na inom mieste, teraz sa Kátlovčania chystajú do lokality Šarkan. Akcia trvá vždy zhruba pol dňa, každý dobrovoľník má zaručenú odmenu dve eurá.

A k tomu Poľovnícke združenie Dolina sľubuje aj dobrý guláš a ďalšie občerstvenie. O akciu je medzi miestnymi záujem, zakaždým sa zíde okolo 20 až 30 dobrovoľníkov, pretože akciu v obci vnímajú nielen ako poľovnícku, ale aj spoločenskú. Odchyt zajacov robia podľa Johanesa už asi dvadsať rokov, podobne je to aj v okolitých obciach ako Nižná, Chtelnica, Dolné Dubové či Špačince.