Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave kandidujú bývalí primátori, tréneri i študenti

Ilustračné foto Foto: TASR

Zastúpenie povolaní na kandidátke je rôznorodé, od právnikov, lekárov, manažérov a ekonómov až po technikov, štátnych úradníkov, informatikov a podnikateľov.

Trnava 29. septembra (TASR) – Všetci piati zaregistrovaní kandidáti na primátora Trnavy sa nachádzajú aj na kandidačnej listine na poslancov mestského zastupiteľstva. Peter Bročka (nezávislý), Jozef Klokner (nezávislý), Róbert Schmidt (SNS), Bystrík Stanko (Smer-SD) i Ján Žitňanský (KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, NOVA, SaS a SZ) majú záujem pracovať v prípade svojho nezvolania aj v mestskom parlamente. Zoznam kandidátov na poslancov dnes zverejnila mestská volebná komisia.

Poslancami chcú byť aj obaja predchádzajúci primátori - 67-ročný ročný Štefan Bošnák i 59-ročný Vladimír Butko (obaja KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, NOVA, SaS a SZ). Zo 123 Trnavčanov, ktorých zaevidovala volebná komisia, je 34 nezávislých kandidátov, ostatní reprezentujú celkovo 11 politických subjektov.

Zastúpenie povolaní na kandidátke je rôznorodé, od právnikov, lekárov, manažérov a ekonómov až po technikov, štátnych úradníkov, informatikov a podnikateľov. V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami je výraznejšie zastúpenie študentov, znížil sa i vekový priemer kandidujúcich, keď 13 kandidátov je vo vekovom rozmedzí 20-29 rokov a 30 kandidátov vo veku od 30 do 40 rokov. Najmladšou kandidátkou je 20-ročná študentka.

Medzi kandidujúcimi sú súčasní poslanci Národnej rady SR Augustín Hambálek, Marián Kovačócy (Smer-SD) a Miroslav Kadúc (nezávislý) i bývalý minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (SNS), ktorý kandiduje v miestnej časti Modranka. Nechýba ani skupina ľudí zo športového prostredia – poslancom chce i naďalej zostať dnes už 72-ročný bývalý futbalista Jozef Adamec (Smer-SD), kandiduje i 29-ročný Jozef Kováč, kondičný a futbalový tréner ako nezávislý kandidát, 52-ročný futbalový tréner Spartaka Juraj Jarábek (Smer-SD), 44-ročný hokejový tréner Rudolf Macko (SNS) i bývalý 67-ročný futbalista Alojz Fandel (SNS). Umelecké kruhy nemajú zastúpenie.

Vo volebnom obvode č. 1 v Trnave je na päť poslaneckých miest 22 uchádzačov, vo volebnom obvode č. 2 na šesť miest rovnako 22 kandidátov. V obvode č. 3 je sedem poslaneckých miest a 28 kandidátov, vo štvrtom 27 uchádzačov na sedem miest, v piatom obvode je päť miest a 20 kandidátov a v šiestom sa bude voliť jeden poslanec spomedzi štyroch kandidátov.