Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

Kraje využívajú videokonferencie na rokovanie svojich zastupiteľstiev

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský konštatoval, že zabezpečiť rokovanie krajského zastupiteľstva prostredníctvom videokonferencie bolo po technickej stránke náročné.

Trnava 27. apríla (TASR) – Pre rokovania krajských zastupiteľstiev prostredníctvom videokonferencie sa po Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) rozhodli aj samosprávy Žilinského, Prešovského a Trenčianskeho kraja. Umožnila to zmena legislatívy, ktorú iniciovalo Združenie samosprávnych krajov SK 8. Informoval o tom predseda združenia a TTSK Jozef Viskupič.

"V mimoriadnej situácii sme našli spôsob, ako bezpečne realizovať rokovania našich orgánov. Vláda a Národná rada (NR) SR naše návrhy akceptovali a dnes už viac ako polovica krajov absolvuje rokovanie alternatívnym spôsobom. Pozitívne hodnotím, že práve kraje sa dokázali tak rýchlo adaptovať na nové podmienky a bezproblémovo fungujú a prijímajú rozhodnutia," povedal Viskupič.

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová doplnila, že koronakríza má aj na vyššie územné celky finančné dôsledky a to prináša mnoho zmien. "Čas sa nezastavil, fungujeme ďalej a  musíme prijímať opatrenia a dôležité rozhodnutia, aby sa život v kraji posúval dopredu," uviedla.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský konštatoval, že zabezpečiť rokovanie krajského zastupiteľstva prostredníctvom videokonferencie bolo po technickej stránke náročné. "Pristúpili sme k tomu však zodpovedne a po absolvovaní dvoch skúšok sme s poslancami vychytali drobné chybičky. Zasadnutie zastupiteľstva v tejto forme vítam, máme na stole niekoľko neodkladných tém," dodal. V Trenčíne si na dvoch skúškach overili pripojenie, s poslancami vyskúšali hlasovanie či možnosť prihlásiť sa do diskusie a vystúpiť s faktickou poznámkou. Program aprílového rokovania podľa krajského predsedu Jaroslava Bašku tvoria všetky body, ktoré mali byť na neuskutočnenom marcovom zasadnutí.