Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Trnavská hudobná jar sa začne koncertom Jany Andevskej

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Záverečný vokálno-inštrumentálny koncert festivalu sa bude tradične konať v Bazilike sv. Mikuláša 16. júna.

Trnava 22. februára (TASR) - V poradí 56. ročník medzinárodného festivalu klasickej hudby Trnavská hudobná jar (THJ) otvorí v nedeľu (25. 2.) koncert speváčky a huslistky Jany Andevskej, ktorá sa predstaví s talianskym skladateľom a klaviristom Tommasom Manerom. Informoval o tom dramaturg festivalu Stanislav Šurin.

Tento ročník festivalu podľa Šurina prinesie sériu piatich koncertov barokovej a cirkevnej hudby. "Na prvom husľovom soirée Malé hudby velikánov v zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika sa umelci predstavia dielami Johanna Sebastiana Bacha, Josefa Myslivečka, Wolfganga Amadea Mozarta či Fritza Kreislera," uviedol Šurin.

Druhý koncert 7. apríla na rovnakom mieste predstaví dielo Mikuláša Schneidera-Trnavského. Vystúpi slovenská sopranistka Ingrida Gápová a poľský klavirista Bartlomiej Wezner.

Kostol sv. Jakuba bude 28. apríla hostiť taliansky súbor Armonioso Ensemble, ktorý v komornej päťčlennej zostave s čembalom, organom, barokovými husľami, violončelom a violou da gamba divákom priblíži skladby Antonia Vivaldiho. "Koncert Klavír pre dve, prosím! je v programe THJ 12. mája. Známe klaviristky Kristína Smetanová a Júlia Stahl Novosedlíková, ktoré tvoria Devanas Duo, odohrajú v zrkadlovej sále divadla diela slovenských a svetových skladateľov," doplnil Šurin.

Záverečný vokálno-inštrumentálny koncert festivalu sa bude tradične konať v Bazilike sv. Mikuláša 16. júna. Skladby Johanna Sebastiana Bacha predstaví rakúsky dirigent Norbert Brandauer zo Salzburgu v sprievode speváckeho zboru Tirnavia. Ťažiskom programu bude slávne Jesu Meine Freude, ktoré patrí k najvýznamnejším vokálnym kompozíciám svetového baroka.