Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

MARTINKA: Za úmrtím pacienta v Piešťanoch sú úsporné opatrenia kúpeľov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bývalému prezidentovi Slovenských liečebných kúpeľov Karolovi Martinkovi je ľúto tragédie, ale viac by ho mrzelo, keby orgány činné v trestnom konaní brali na zodpovednosť iba zdravotnícky personál.


Bratislava 7. októbra (TASR) - Za úmrtie 77-ročného muža z Nemecka v kúpeľnom dome v Piešťanoch nemožno viniť personál Slovenských liečebných kúpeľov (SLK). Povedal pre TASR bývalý prezident SLK Karol Martinka. „Je mi veľmi ľúto tragédie v SLK, ale ešte viac by mi bolo ľúto, ak by orgány činné v trestnom konaní brali na zodpovednosť iba zdravotnícky personál, aj keď ich pochybenie sa nedá vylúčiť,“ dodal Martinka.

Podľa neho SLK trpí poklesom počtu zdravotníckeho personálu pre úsporné opatrenia po roku 1999. „Vtedy prepustili noví majitelia SLK približne 1000 zamestnancov, najmä z radov výkonného zdravotníckeho personálu pri ročnej úspore približne 8 miliónov eur. V súčasnosti pracuje v SLK len pätina lekárov a o polovicu menej pracovníkov balneológie ako v minulosti, ktorí zrejme nestíhajú plniť povinnosti ako predtým,“ zdôraznil Martinka s tým, že SLK nespĺňa požiadavky Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SRč. 101/2006 o materiálno–technickom a personálnom vybavení kúpeľných zariadení. „Napríklad pri ochoreniach pohybového aparátu a nervových ochoreniach, ktoré sa liečia v SLK Piešťany, musí byť na 70 lôžok minimálne jeden lekár. Čiže SLK by mali mať minimálne 30 a nie len 11 lekárov ako v súčasnosti,“ konštatoval Martinka.

Prípad vyšetruje polícia

Úmrtie 77-ročného muža z Nemecka v kúpeľnom dome v Piešťanoch preveruje polícia. V sobotu (4. 10.) upozornil na muža klient zariadenia. Privolaný ohliadajúci lekár predbežne vylúčil cudzie zavinenie, ako pravdepodobnú príčinu smrti stanovil akútne zlyhanie srdca. Potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Mária Linkešová. 

Ako uviedla, lekár zároveň nariadil vykonať zdravotno–bezpečnostnú pitvu. "Výsledky potvrdili, že muž zomrel na infarkt. Polícia na základe zistení začala vo veci trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Poverený policajt bude v tomto prípade aj skúmať, či bol dodržaný postup personálu pri liečebnej procedúre," dodala Linkešová.