Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Medovinári postavili šesťmetrový vianočný strom z úľov

Na snímke šesťmetrový vianočný stromček z úľov. Foto: TASR/Dáša Ondrušková

Osvetľuje ho 2000 malých žiaroviek na girlandách a podsvietený je zvnútra ôsmimi reflektormi.

Smolenice 8. decembra (TASR) – Smolenice pod Malými Karpatmi pri Trnave majú v predvianočnom období o jednu zaujímavosť navyše – šesťmetrový vianočný stromček z úľov. Pozostáva z 301 drevených medníkov, ktoré slúžia v čase kvitnutia kvetov včelám na ukladanie medu. Osvetľuje ho 2000 malých žiaroviek na girlandách a podsvietený je zvnútra ôsmimi reflektormi.

"S myšlienkou sme sa pohrávali už vlani," povedal pre TASR Pavol Kudláč, spolumajiteľ medovinárstva Včelco, pred ktorým netradičný strom stojí. "Pre nás včelárov sú Vianoce neodmysliteľne späté so včelami. Vianočný stôl bez medových dobrôt si neviem ani len predstaviť," dodal. V letnom období medníky - časti úľov, poskytujú domov viac ako trom miliónom včelám, ale v zime bývajú inak nevyužité.

Strom, ktorý meria po obvode 13 metrov, stavali traja ľudia takmer päť dní. Postupne prikladali medníky, pričom tieto sú navzájom pre stabilitu a najmä bezpečnosť priskrutkované. Kudláč si je istý, že ich dielu by neublížil ani silnejší vietor. "Chceli sme takto vzdať poctu včelám a šíriť ďalej radosť z Vianoc. Takéto využitie úľov je svetovým prvenstvom slovenských včelárov. Možno vytvoríme unikátny včelársky rekord," povedal Kudláč.

Pre medovinárov zo Smoleníc bolo toto prepojenie Vianoc a včiel prirodzeným spojením. Lebo Včelco sa okrem výroby medoviny zaoberá najmä včelárstvom, spomedzi výrobcov medoviny má na Slovensku najväčší počet vlastných úľov. Ich medovina má mnoho medzinárodných vyznamenaní, v roku 2013 na svetovom kongrese včelárov Apimondia získali Smoleničania historicky prvé udelené ocenenie Najlepšia medovina sveta.