Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Mládežnícky parlament v Piešťanoch obnovil svoju činnosť

Ilustračné foto. Foto: www.facebook.com

Jeho prvou aktivitou bol Poeticko-prozaický literárny deň v komunitnom centre ŽiWell.

Piešťany 16. februára (TASR) – Mládežnícky parlament Piešťany (MPP) obnovil svoju činnosť. Jeho prvou aktivitou bol Poeticko-prozaický literárny deň v komunitnom centre ŽiWell. Stretli sa na ňom mladí ľudia, ktorí majú záujem o literatúru, tvorbu a kontakty s autormi.

Mládežnícky parlament vznikol pôvodne v roku 2011, jeho činnosť však postupne ustala. Za oživením stojí jeho terajší predseda Rastislav Gablovič s kolektívom. Ako uviedol, cieľom je vzbudiť u mladých ľudí záujem o veci verejné a aktívne spolupracovať s mestom na zlepšení podmienok pre mladých ľudí. Radnica iniciatívu podporuje, viceprimátor Michal Hynek, ktorý MPP pred piatimi rokmi spoluzakladal, vyjadril záujem o kooperáciu.

"Túto aktivitu veľmi vítam. Už v minulosti boli mladí ľudia v našom meste prínosom, či už pri organizovaní rôznych podujatí, alebo dobrovoľníckych aktivitách, zámerom je ich angažovanosť ešte posilniť," uviedol Hynek. So spoluprácou s Piešťancami počíta aj Slovenský inštitút mládeže IUVENTA. Jeho zástupcovia v najbližšom čase plánujú prezentovať svoje aktivity a možnosti, ktoré inštitút mladým ľuďom ponúka a tiež ich oboznámia s možnosťami, ako participovať na verejnom živote vo svojom regióne.

Na Valentínskom poeticko-prozaickom literárnom dni, ako TASR informoval Gablovič, sa mladí ľudia stretli so spisovateľkou Miroslavou Varáčkovou, diskutovali na témy, aká je ich obľúbená kniha a spisovateľ, či majú radšej šťastné závery alebo smutné či otvorené konce kníh, o tom, či obľubujú klasické čítanie kníh alebo preferujú čítanie prostredníctvom e-booku alebo mobilu a aj o porovnaní filmov či kníh. Ich úlohou bolo aj napísať poéziu či prózu na ľubovoľnú tému, pričom museli použiť frázu "Keď som prišiel do ŽiWellu".