Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Mottom tohtoročného festivalu Lumen v Trnave je History maker

ARCHÍVNE FOTO: Záber z festivalu Lumen z roku 2013. Foto: TASR/Jozef Polešenský

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Don Bosca pripravili organizátori program s názvom Don Bosco Birthday Party a zabezpečili vystavenie relikvie tohto svätca vo františkánskom kostole.

Trnava 5. júna (TASR) – Tohtoročný festival Lumen, ktorý sa dnes začal v Trnave, ponúka bohatý program v historickom centre mesta. Odštartoval vystúpením slovenských kapiel a detského programu Spievankova.

"Každý rok ponúkame koncerty na hlavnom pódiu a časť sprievodného programu úplne zadarmo, aby sa na festival prišli pozrieť aj Trnavčania či iní návštevníci, ktorí si možno nevedia predstaviť, že aj gospelový festival môže byť na vysokej úrovni, a nie je to prezentácia chrámových zborov," uviedol PR manažér festivalu Michal Královič. V spoplatnenej XL zóne sa počas dneška a soboty (6.6.) predstavia Mária Čírová, Pišta Vandal s hosťami, projekt Godzone, Tanečné divadlo ATak a improvizačné divadlo Kapor na scéne. Tradičnou súčasťou bude aj široká ponuka workshopov a prednášok na rôzne témy od psychológie, vzťahov až po témy reklamy, či tanečný workshop Ladylicious.

Na hlavnom pódiu sa v sobotu predstavia štyri formácie. Na Lumen prijala pozvanie slovenská speváčka Sima Martausová, ktorá so svojou kapelou otvorí program hlavného pódia. Nebudú chýbať ani zahraničné formácie, vystúpi raper z Londýna Guvna B, britská formácia The Gentlemen, ktorá na festivale odohrá jedno zo svojich posledných vystúpení, a tak ukončí svoju desaťročnú históriu zmesou electro-popu a indie. Headlinerom 23. ročníka festivalu je Martin Smith, bývalý frontman kapely Delirious?, ktorá na festivale účinkovala v roku 2008. Práve názov jeho pesničky History maker je mottom aktuálneho ročníka festivalu.

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Don Bosca pripravili organizátori program s názvom Don Bosco Birthday Party a zabezpečili vystavenie relikvie tohto svätca vo františkánskom kostole počas celého festivalu. Organizátori nezabúdajú ani na najmenších účastníkov, ktorým ponúknu zaujímavý detský program. Dnes detský program otvorilo Spievankovo, ktoré naplnilo mestský amfiteáter. Detský kútik, ktorý je otvorený zdarma pre všetky deti, ponúkne rôzne atrakcie, hry a aktivity. V sobotu sa môžu deti tešiť aj na čítanie rozprávok či divadielka.

"Festival pripravuje vyše 250 dobrovoľníkov. Verím, že každý návštevník si odnesie množstvo inšpirácií a stane sa tak skutočným tvorcom histórie - History makerom,“ dodal riaditeľ festivalu Ján Holubčík.