Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na brehu Váhu našiel rybár železné polotovary z doby železnej

Na snímke jeden z polotovarov z doby železnej, ktoré našiel na brehu Váhu rybár pri Dvorníkoch v okrese Hlohovec. Foto: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky

Ide už o druhý hodnotný nález z Váhu v regióne.

Dvorníky/Trnava 12. júla (TASR) – O náleze deviatich železných polotovarov kopijovitého a nožovitého tvaru z doby železnej až stredoveku aktuálne informoval Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Trnava. V riečisku Váhu pri Dvorníkoch v okrese Hlohovec ich pred časom našiel rybár vďaka nízkemu stavu hladiny rieky. Ide už o druhý hodnotný nález z Váhu v regióne. V roku 2017 išlo priamo v Hlohovci o bronzovú čepeľ z tzv. dýky na palici z únětickej kultúry staršej bronzovej doby (1900 - 1800 p. n. l.).

"K tomuto nálezu došlo ešte na začiatku roka," informoval Matúš Sládok z KPÚ. Predmet, ktorý rybár zbadal, navonok vyzeral ako kameň, ale bol veľmi ťažký, vážil asi osem kilogramov. Mal zvláštny tvar, preto ho ako zaujímavosť priniesol do Vlastivedného múzea v Hlohovci na určenie. "Po očistení predmetu pracovníci múzea v domnelom kameni rozpoznali vzácny archeologický nález – minimálne deväť železných polotovarov kopijovitého a nožovitého tvaru. Polotovary zlepila vo vode do jedného pevného zhluku postupujúca korózia pomocou piesku a štrku," uviedol Sládok. Artefakty museli byť predtým, ako sa dostali do vody, zviazané alebo zabalené. Nález môže podľa Sládka súvisieť s blízkym historickým brodom, ale na miesto nájdenia ho mohla premiestniť rieka aj z väčšej vzdialenosti.

Múzeum po určení predmetu upovedomilo nálezcu a informovalo KPÚ Trnava, ktorý nález prevzal na konanie o náleznom. "V mieste nálezu sa plánuje prieskum s účasťou viacerých inštitúcií a nález bude podrobený analýzam,“ dodal Sládok.

Za nález čepele spred dvoch rokov prináležala nálezcovi odmena, v zmysle zákona do výšky 100 percent hodnoty, ktorú určil znalec.