Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Noc divadiel bude aj v Empírovom divadle v Hlohovci a v Drahovciach

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Noc divadiel, ktorá bude v Drahovciach pod záštitou veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku Christopha Léonziho a ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej, vyvrcholí vo večerných hodinách.

Hlohovec/Drahovce 13. novembra (TASR) - Noc divadiel 2018, v tomto roku venovaná 100. výročiu vzniku Československa a výročiu Nežnej revolúcie, nebude v trnavskom regióne patriť iba kamennému divadelnému stánku v krajskom meste. K medzinárodnému projektu sa v sobotu (17.11.) pripoja aj Hlohovec a Drahovce pri Piešťanoch, kde sa predstavia amatérski divadelníci.

Na doskách Empírového divadla, ktoré patrí medzi najstaršie zachované divadelné budovy na Slovensku, sa udeje Noc hviezdnej histórie alebo Noc historických celebrít. Herecké združenie Teatro Orlus má na večer pripravené tri predstavenia. "O 18. hodine to bude Inventúra démonov, o 20.15 h Tajomný náhrdelník a o 22. hodine Mesačné svetlo lásky," uviedol vedúci tímu Michal Lukáč. Empírové divadlo z roku 1802 slúžilo ako súkromné pre členov rodu Erdödy. V čase svojej najväčšej slávy divadlo hostilo taliansku opernú spoločnosť, hercov z viedenských a budapeštianskych divadelných scén. Tradovaná je prítomnosť skladateľa Ludwiga van Beethovena, ktorému je venovaná posledná z pripravených inscenácií ochotníkov zo Zavara.

Divadlo Dobreta, ktorého domovskou scénou je Kultúrny dom v Drahovciach, začne 17. novembra s aktivitami už o 10. hodine, keď si deti môžu prísť pozrieť marionetové predstavenie divadla Animare Silva, pre dospelých je workshop o výrobe a tvorbe drevených bábok. O 15. hodine sa predstavia malí Drahovčania zo súboru Dobretka rozprávkovým muzikálom Charlie a továreň na čokoládu a o 18. h Dobreta ukážkami z crazy muzikálu Anjel a diabol podľa scenára Ondřeja Soukupa a Gábiny Osvaldovej.

Noc divadiel, ktorá bude v Drahovciach pod záštitou veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku Christopha Léonziho a ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej, vyvrcholí vo večerných hodinách. "Vystúpia študenti Ateliéru muzikálového herectva Divadelnej fakulty JAMU Brno, potom tvorcovia predstavia pripravovaný spoločný projekt divadla Theatr'azur z francúzskeho Cannes, Compagnie TDU zo Švajčiarska a divadla Dobreta, a nasledovať bude podpísanie zmluvy o spolupráci na roky 2019 a 2020. O 20. hodine príde na rad predstavenie Coccteau, Piaf alebo Stalo sa," informovala Blanka Kollárová z divadla Dobreta.