Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Nové polopodzemné kontajnery začínajú budovať na trnavskej Družbe

Na snímke polopodzemné kontajnery. Foto: TASR - Michal Svítok

Tento rok je v rozpočte na tento účel vyčlenených takmer 300.000 eur, ambíciou mesta Trnava je nahradiť klasické kontajnery polopodzemnými čo najskôr a všade tam, kde je to priestorovo možné.

Trnava 12. júna (TASR) – Trnavská radnica začína v týchto dňoch budovať ďalších päť stojísk polopodzemných kontajnerov. Umiestnené budú na sídlisku Družba na uliciach Hlboká a Clementisova. Tento rok je v rozpočte na tento účel vyčlenených takmer 300.000 eur, ambíciou mesta Trnava je nahradiť klasické kontajnery polopodzemnými čo najskôr a všade tam, kde je to priestorovo možné. Nateraz je v meste 11 stojísk. TASR o tom v utorok informoval hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Doplnil, že zároveň na mestskom úrade finišuje príprava projektovej dokumentácie na celý obytný súbor Družba, kde žije okolo 20.000 obyvateľov.

Polopodzemné kontajnery začala samospráva v spolupráci s FCC, s. r. o., (predtým ASA) budovať v roku 2016. Na stojiskách sa nádoby umiestňujú po štyroch - na komunálny odpad, papier, plasty a sklo. "Polopodzemná nádoba má viacero pozitív. V prvom rade ide o estetický vzhľad a eliminovanie výskytu hlodavcov. Takáto nádoba má kapacitu ako šesť 1100-litrových nádob alebo ako 55 kusov 120-litrových smetiakov," uviedol hovorca.

Po skúšobnej prevádzke v roku 2016, keď bolo vybudované stojisko na sídlisku Družba, v roku 2017 boli vytvorené ďalšie štyri stojiská. V tomto roku pribudnú ešte ďalšie. Hlavnou nevýhodou do zeme čiastočne zapustených kontajnerov je ich cena a nutnosť realizácie na pozemkoch nezaťažených sieťami.

"Náklady na výstavbu jedného stojiska a inštaláciu štyroch kontajnerov dosahujú zhruba 15.000 až 20.000 eur. Investíciu realizuje a financuje FCC zo zisku a mesto Trnava vkladá do tejto investície svoje pozemky a úpravu okolia. Práve vyrovnanie pozemkov je jedným z problémov pre rýchlejšie nahradenie všetkých kontajnerových stojísk," uviedol Tomašovič.

Zvoz odpadu dokáže podľa jeho slov zabezpečiť iba špeciálne vozidlo. V Trnave zatiaľ používa FCC auto s hákovým nakladačom s hydraulickou rukou, no od budúceho roka to bude vozidlo určené priamo pre tento druh kontajnerov.