Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Obce z Dunajskostredského okresu chcú eurofondy na kanalizácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Odpadové vody predstavujú významné riziko pre kvalitu vôd. Envirorezort preto v júni vyhlási výzvu za takmer 25 miliónov eur z európskych peňazí na budovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd.

Dunajská Streda 4. júna (TASR) – Dobudovaná kanalizácia chýba asi tretine z takmer 100 obcí na Žitnom ostrove, situáciu majú pomôcť riešiť milióny z eurofondov. Týmto spôsobom sa má znížiť aj riziko znečistenia vôd, čomu má pomôcť i zákon Lex Žitný ostrov. O peniaze sa môžu uchádzať obce do 2000 obyvateľov. Viaceré obce z okresu Dunajská Streda pre TASR potvrdili, že túto možnosť využijú.

Obec Horný Bar má právoplatné stavebné povolenie na stavbu kanalizácie a čaká na vyhlásenie výzvy. "Obec vo veci ochrany vôd dala spracovať projekt kanalizácie už v roku 2012," povedal pre TASR starosta obce Štefan Bodó.

Informoval, že o pripravovanej výzve vedia a spoločne s obcami Jurová, Trstená na Ostrove a Baka sú pripravení podať projekt a uchádzať sa o dotáciu. "Náklady na projekt a prípravu obec stáli už veľa finančných prostriedkov a dúfame, že dostaneme patričnú podporu aj od štátu na realizáciu," dodal. Obec Horný Bar má približne 1250 obyvateľov, obec Trstená na Ostrove 573 obyvateľov a obec Jurová okolo 463 obyvateľov.

Vyjadril sa aj starosta obce Vydrany Ladislav Balódi, ktorá má 1800 obyvateľov a v súčasnej dobe nedisponuje kanalizačnou sieťou. "Bez pomoci štátu, resp. eurofondov nie je možné vybudovanie kanalizačných sietí a to nie len vo Vydranoch, ale ani v ostatných menších obciach na Slovensku s prihliadnutím na finančnú náročnosť takejto stavby. Obec Vydrany disponuje kompletnou projektovou dokumentáciou, ba aj právoplatným stavebným povolením a našu žiadosť už niekoľko rokov eviduje Ministerstvo životného prostredia," uviedol Balódi.

Naopak, niektoré obce už majú kanalizáciu zriadenú. Terézia Földváryová, starostka obce Blatná na Ostrove, potvrdila, že v obci je vybudovaná kanalizácia aj vodovod, a preto sa o dotáciu z EÚ nebudú uchádzať. Taktiež je vybudovaná kanalizácia v obci Rohovce „od roku 2010 v rámci Aglomerácie Šamorín", ozrejmil starosta obce Eugen Horváth.

Práve odpadové vody predstavujú významné riziko pre kvalitu vôd. Envirorezort preto v júni vyhlási výzvu za takmer 25 miliónov eur z európskych peňazí na budovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. Zlepšiť ochranu vôd na Žitnom ostrove má pomôcť aj zákone na ochranu najvzácnejších vodohospodárskych oblastí – tzv. Lex Žitný ostrov. Zákon má jasne a zrozumiteľne vymedziť, čo v chránených vodohospodárskych oblastiach možno a čo nemožno robiť.