Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Odborári trnavskej automobilky sú ochotní ísť do ostrého štrajku

Zhromaždenie pri výmene pracovných smien pri príležitosti informovania zamestnancov PSA Peugeot Citroën Slovakia zástupcami ZO OZ KOVO PCAS o výsledkoch vyjednávania o dodatkoch ku kolektívnej zmluve pred závodom v Trnave v piatok 6. marca 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia sa dnes uskutočnilo ôsme kolo kolektívneho vyjednávania odborov so zamestnávateľom o dodatkoch ku kolektívnej zmluve.

Trnava 6. marca (TASR) – V trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia sa dnes uskutočnilo ôsme kolo kolektívneho vyjednávania odborov so zamestnávateľom o dodatkoch ku kolektívnej zmluve. Odborová organizácia vyhlásila spor. TASR to povedal podpredseda odborovej organizácie Marek Vítek.

„Naďalej máme rozdielne názory na odmeňovanie. Odborová organizácia požaduje celoplošné navýšenie základnej mzdy a zamestnávateľ chce presadiť jednorazové odmeny,“ uviedol Vítek. Ako dodal, vyhlásením sporu ďalšia cesta k riešeniu problémov vedie už len cez sprostredkovateľa, osoba ktorého sa určí na základe dohody so zamestnávateľom. „Uvidíme či nájdeme zhodu. Sme ochotní ísť aj do ostrého štrajku,“ zdôraznil podpredseda odborovej organizácie.

Odborári podľa jeho slov riešenie v najbližších dňoch nevidia. „Ak by existovala možnosť dohody, nedošlo by k vyhláseniu sporu v kolektívnom vyjednávaní,“ konštatoval Vítek.

Odborári informovali zamestnancov dnes v popoludňajších hodinách pri výmene pracovných zmien. "Ľudia sa dožadujú informácií, preto sme našli spôsob, ako oboznámiť zamestnancov s aktuálnymi správami. Pre tých, ktorí išli do práce, sa zhromaždenie uskutočnilo v čase od 13.00 do 13.30 hodiny, pre končiacich zase od 14.15 do 14.45 hodiny," povedal Vítek.

Zhromaždenie pri výmene pracovných smien pri príležitosti informovania zamestnancov PSA Peugeot Citroën Slovakia zástupcami ZO OZ KOVO PCAS o výsledkoch vyjednávania o dodatkoch ku kolektívnej zmluve pred závodom v Trnave v piatok 6. marca 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Podľa neho sa odborári s vedením závodu už predtým dohodli na dodatku využitia prostriedkov v sociálnom fonde. Na miere zvýšenia miezd pracovníkom naďalej dohoda nie je. "V roku 2013 a 2014 sme súhlasili so zmrazením mzdy, aby mohla byť zachovaná tretia zmena. Teraz už požadujeme zvýšenie," povedal podpredseda odborov. Priemerná mzda výrobných pracovníkov, majstrov a špecialistov spolu s príplatkami za nočné zmeny a podobne je podľa Víteka 1148 eur v hrubom. Kolektívna zmluva je v PSA Peugeot Citroën Slovakia uzavretá s platnosťou do roku 2018.