Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Oslava storočnice vzťahov s USA odštartuje v Brezovej pod Bradlom

Na snímke Mohyla M. R. Štefánika. Foto: TASR – Martin Palkovič

Roadshow s názvom "Amerika na kolesách" odštartuje 13. augusta na Brezovej pod Bradlom v regióne rodiska Milana Rastislava Štefánika.

Brezová pod Bradlom 10. augusta (TASR) – V roku 1918 bola podpísaná v americkom Pittsburghu dohoda, ktorá položila základy samostatného a demokratického Československa. Americkí diplomati a pracovníci veľvyslanectva sa rozhodli osláviť 100. výročie netradične, keď sa vydajú karavanom naprieč Slovenskom.

"Je to významné výročie, preto je dôležité pripomenúť si priateľstvo medzi Slovákmi a Američanmi a hovoriť o našej spoločnej histórii. Dodnes nás spája hlavne túžba po slobode. Treba rozprávať aj o jednotlivých ľudských príbehoch, Slováci sa vedeli v Amerike vždy dobre presadiť. Ja a moji americkí kolegovia sa tešíme do regiónov, pretože nás zaujíma, čím ľudia žijú, čo ich trápi, kde vidia riešenia. Veríme, že sa od ľudí v regiónoch veľa dozvieme a dúfame, že aj oni od nás," uviedol k podujatiu veľvyslanec USA Adam Sterling.

Roadshow s názvom "Amerika na kolesách" odštartuje 13. augusta na Brezovej pod Bradlom v regióne rodiska Milana Rastislava Štefánika a slávnostne sa ukončí na oslavách 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Trasa čiastočne kopíruje cestu hrdinov SNP. V Banskej Bystrici sa k oslavám pridá aj pop-rocková skupina amerických vzdušných síl Touch N’ Go.

Počas 17 dní navštívia diplomati 26 miest. "Zastavíme sa predovšetkým v menších mestách ako Bytča, Dobšiná či Sabinov. Chceme sa rozprávať s ľuďmi, pýtať sa na ich názor na slovensko-americké vzťahy, na ich očakávania," poznamenal hovorca amerického veľvyslanectva Griffin Rozell.

V jednotlivých mestách na hlavných námestiach si návštevníci budú môcť pozrieť putovnú výstavu, ktorá mapuje historické míľniky vzťahov Slovenska s USA. K výstave je pripravený aj vedomostný kvíz a každý, kto sa zapojí, bude môcť vyhrať vecné ceny. Pripravené budú aj aktivity pre rodiny s deťmi.

Návštevníci sa dozvedia informácie o možnostiach štúdia v Amerike a výmenných programoch, o letnom pracovnom programe pre vysokoškolákov Summer Work and Travel. Na večerných stretnutiach s obyvateľmi sa budú premietať dokumentárne i hollywoodské filmy s americkými hviezdami, ktoré majú pôvod na Slovensku. Kompletný program a zoznam miest, kam podujatie zavíta, je zverejnený na stránkach veľvyslanectva USA.