Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

P. Pellegrini: Svätoplukovo kráľovstvo nielen ožíva, ale žije

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda parlamentu, ktorý prvýkrát prevzal záštitu nad podujatím, materiálne i finančne podporil súťaž.

Šintava 5. júna (TASR) – Pod záštitou predsedu Národnej strany Slovenskej republiky (NR SR) Petra Pellegriniho sa konalo dnes vyhlásenie výsledkov 6. ročníka celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva. Podujatie sa uskutočnilo v budove organizátora podujatia - Základnej školy s materskou školou kráľa Svätopluka v Šintave v okrese Galanta. Informovala o tom TASR z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Barbora Zajačková.

Podujatie, na ktorom sa zúčastnili žiaci a hostia z celého Slovenska, otvorili hymnou Matice slovenskej, ktorá je vyhlasovateľom súťaže. Účastníkom sa prihovoril riaditeľ školy kráľa Svätopluka Martin Bodis.

Predseda parlamentu, ktorý prvýkrát prevzal záštitu nad podujatím, materiálne i finančne podporil súťaž. Vo svojom príhovore konštatoval, že rastú noví autori, každým rokom je ich viac a viac. Do tohto ročníka poslali 400 prác. Pellegrini vyjadril radosť nad tým, že súťaž má celoštátnu úroveň a nadväzuje na školskú výučbu.

"Svätoplukovo kráľovstvo nielen ožíva, ale žije,“ konštatoval predseda NR SR, keď si pozrel všetky diela žiakov.

Témy boli spoločné pre literárnu i výtvarnú časť súťaže: Posolstvo našich predkov, Slovensko v minulosti a v súčasnosti, Kedysi dávno, Ja a Svätopluk. “Súťaž povzbudzuje k budovaniu národnej hrdosti, vlastenectva, je príspevkom k sebareflexii našej národnej identity, orientuje pozornosť žiakov na aktuálne témy v našej spoločnosti a významné historické medzníky,“ povedal riaditeľ Bodis. Dodal, že podujatie je registrované na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Podľa jeho ďalších slov súťaž má postupový charakter v piatich kategóriách podľa veku. Prvé kolo organizujú školy, ktoré následne zašlú tri víťazné práce z jednotlivých kategórií na adresu organizátora do Šintavy. Súťaže sa môže zúčastniť každý žiak alebo kolektív autorov, ktorí napíšu poéziu alebo prózu na danú tému v slovenskom jazyku alebo nakreslia výtvarné dielo.