Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

PETER BROČKA: V Trnave nepodpílime žiadny z aktuálnych projektov

Peter Bročka. Foto: TASR

Peter Bročka je zástancom tzv. participatívneho rozpočtu, teda s možnosťou vyššej miery spolurozhodovania občanov o využívaní finančných prostriedkov mesta na konkrétne projekty.

Trnava 16. novembra (TASR) – Nový primátor Trnavy Peter Bročka (nezávislý) počíta s tým, že v blízkej dobe príde na rad aktualizácia rozpočtu na rok 2015, ktorý prijali poslanci na poslednom zasadnutí končiaceho zastupiteľstva.

Nechce však v ňom presadzovať radikálne zmeny, podporu dostanú všetky dobré aktivity v prospech obyvateľov mesta.

Povedal to dnes na prvej tlačovej besede po svojom zvolení na najvyšší post v miestnej samospráve.

Bročka je zástancom tzv. participatívneho rozpočtu, teda s možnosťou vyššej miery spolurozhodovania občanov o využívaní finančných prostriedkov mesta na konkrétne projekty. Dnes potvrdil, že tento bod svojho volebného programu chce napĺňať. Dodal, že občania by takto mohli spolurozhodovať napríklad o použití rezervy rozpočtu mesta, ktorá by mala dosiahnuť na budúci rok výšku okolo 2,5 milióna eur. Vie, že mesto nechce zadlžovať a o použití ušetrených prostriedkov je potrebné podľa neho mať jasnú predstavu.

Veľkú pozornosť chce zo začiatku venovať on i skupina nezávislých poslancov zo združenia Lepšia Trnava majetkovým otázkam, ktoré končiace zastupiteľstvo posunulo zo svojho zasadnutia na rozhodnutie po voľbách. Je medzi nimi poskytnutie pozemkov mesta pod akvapark či prevod historického objektu školy na Hollého ulici v prospech Trnavskej univerzity a viaceré ďalšie body. K rozbehnutým investičným akciám Bročka uviedol, že „nepodpília žiadny z aktuálnych projektov“ a zopakoval, že s každým, kto chce zlepšiť mesto iste nájde spoločnú reč.

V najbližších dňoch sa začne zaoberať aj obsadením miest viceprimátorov, nateraz ešte nemá kandidátov na tieto posty. Rovnako bude predmetom rokovaní obsadenie rady mesta a poslaneckých komisií.