Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Do kúpeľného mesta prídu opäť krásavci s motormi pod kapotou

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Piešťany sa v závere tohto týždňa stanú centrom pozornosti najmä nadšencov historických vozidiel vďaka tradičnému podujatiu Concours d'Elégance - Piešťanské Zlaté stuhy.

Piešťany 10. júna (TASR) - Piešťany sa v závere tohto týždňa stanú centrom pozornosti najmä nadšencov historických vozidiel vďaka tradičnému podujatiu Concours d'Elégance - Piešťanské Zlaté stuhy. Počas 23. ročníka - od štvrtka 12. júna do nedele 14. júna budú automobily z viacerých krajín súťažiť o cenné trofeje.

V piatok 13. júna ráno odštartujú jazdu z Piešťan do Trenčína a žrebčína v Motešiciach. V sobotu absolvujú už tradične cestu do Trnavy, po návrate je pripravený kultúrny program s autogramiádou známych pretekárov Patrika Nemca, Ivana Jakeša a Štefana Rosinu mladšieho. Diváci budú môcť obdivovať aj motocykle Harley Davidson, historické traktory či historické vojnové vozidlá. Vyvrcholením podujatia bude večerná show Concours d'Elegance. Veterány sa spolu so svojimi majiteľmi v dobovom oblečení predvedú na červenom koberci pred secesným kúpeľným hotelom Thermia Palace. Najkrajšie ocení odborná porota, ale bude sa udeľovať aj cena divákov.

Na Zlatých stuhách možno každoročne obdivovať automobily s rôznym rokom výroby, nie sú výnimkou ani vozidlá vyrobené už pred rokom 1918. V rámci stálej výstavy automobilov Jaguar, Volvo, Land Rover a Range Rover bude vystavený aj špeciálny model Jaguar F-TYPE V8 coupe. Organizátormi podujatia sú Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Automotoklub VCC Piešťany, mesto Piešťany a Asociácia historických vozidiel SR. Informovala o tom hovorkyňa kúpeľov Tatiana Šuláková.

Rozvoj automobilizmu v Piešťanoch je spätý s tunajšími kúpeľmi. Už v roku 1912 kúpili zakladatelia kúpeľov Winterovci osobný automobil značky Dion Bouton, ktorý prenajímali kúpeľným hosťom. V rokoch 1932 až 1937 v Piešťanoch organizovali súťaže o najkrajší automobil, známe pod názvom Concours d Elégance. Boli vyvrcholením cieľových jázd do tohto mesta a zúčastňovali sa ich aj známi kúpeľní hostia ako herec Vlasta Burian, spevák Richard Taubner, grófka Geraldína Apponyiová z Oponíc. Tradícia súťaže bola obnovená po roku 1980 pod názvom Piešťanské zlaté stuhy – Concours d Elégance ako prehliadka historických vozidiel.