Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

TRNAVA: Zákaz parkovania pred bazilikou sa dočkal petície

Bazilika sv. Mikuláša v Trnave Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Viac ako päťsto Trnavčanov sa podpísalo pod list primátorovi, v ktorom zákaz označili za nelogický a obmedzujúci obyvateľov mesta.

Trnava 7. decembra (TASR) – Časťou motoristickej verejnosti kritizovaný zákaz parkovania pred Námestím sv. Mikuláša v historickom jadre Trnavy sa dočkal petície. Viac ako päťsto Trnavčanov sa podpísalo pod list primátorovi, v ktorom zákaz označili za nelogický a obmedzujúci obyvateľov mesta. Radnica v lete tohto roku zrušila parkovanie asi pre desať áut, ktoré zamedzovali výhľad na jednu z kľúčových pamiatok Trnavy - Baziliku sv. Mikuláša.

O spôsobe vybavenia petície občanov sa bude hovoriť aj na nadchádzajúcom decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Správa k problematike obsahuje okrem petície aj odpoveď primátora Petra Bročku. Uviedol, že ulica je zároveň aj mestskou pamiatkovou rezerváciou, státia pre automobily sú vyznačené na požiadavku pamiatkarov tak, aby nezakrývali baziliku i sochu Immaculaty.

"Požiadavky pamiatkarov boli vznesené pre to, aby sa v dotyku s najstarším námestím nezriadilo veľkokapacitné parkovisko. Vo vzdialenosti 150 metrov od tohto miesta sa takéto parkovisko nachádza a jeho 119 parkovacích miest počas bohoslužieb býva väčšinou prázdnych," reagoval primátor v odpovedi na petíciu. Ďalšie parkovanie je vyčlenené na Kapitulskej a iných priľahlých uliciach. Mesto sa podľa Bročkovej odpovede snaží v rámci svojich možností uspokojovať požiadavky občanov, avšak má zároveň snahu v rámci podpory cestovného ruchu zvýšiť kvalitu najvzácnejších priestorov historického centra. Primátor v liste konštatuje, že nakoľko sú v blízkosti námestia dostatočné parkovacie kapacity, nie je potrebné vec v zmysle požiadavky petície riešiť. "Naopak, mesto skôr očakáva pochopenie obyvateľov," uviedol primátor.

Trnavská mestská polícia pridala k problematike svoju skúsenosť, keď počas novembrovej deväťdňovej Trnavskej novény, ktorá sa konala v bazilike s veľkou návštevnosťou, iba ústne napomínala zle parkujúcich veriacich. "Napriek výnimočnej tolerancii policajtov sme zaznamenali negatívne reakcie zo strany niektorých vodičov, navštevujúcich pobožnosti, ktorí na našich policajtov verbálne útočili. Na druhej strane, policajtov verbálne napádali občania, ktorí v minulosti dostali pokutu za nesprávne parkovanie, najmä v blízkosti reštaurácie v tesnom dotyku s námestím. Títo sa dožadovali okamžitého a radikálneho sankcionovania všetkých, ktorí parkovali v čase pobožností na miestach, kde bežne policajti pokuty dávajú," uviedol za mestskú políciu zástupca náčelníka Ivan Ranuša. Polícia a mestský úrad navrhujú, aby počas veľkých nárazových akcií na futbalovom štadióne a podobne zákaz parkovať na danom mieste neplatil.