Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Poplatok za odvoz odpadu sa v Dunajskej Strede zníži o šesť percent

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Zníženie poplatku za odvoz smetí by mohlo byť výraznejšie, keby obyvatelia dôslednejšie selektovali domáci odpad, tvrdí primátor mesta.

Dunajská Streda 9. decembra (TASR) - Podľa novelizovaného mestského nariadenia sa v Dunajskej Strede pre fyzické osoby zníži poplatok za odvoz odpadu v roku 2016 o šesť percent. Pre právnické osoby a podnikateľov zostáva nezmenený. Zľavy pre invalidných dôchodcov a osamotených sa zachovajú na doterajšej úrovni. Informoval o tom primátor mesta Zoltán Hájos.

Pripustil, že opatrenia chystané na budúcu jar dávajú nádej na ďalšie zníženie poplatkov za odpad. „Vedenie mesta plánuje od roku 2016 realizovať zber zeleného odpadu prostredníctvom mestskej spoločnosti Municipal Real Estate, s.r.o. Týka sa to hlavne lokality rodinných domov a osady záhradníkov,“ povedal s tým, že na jar pred veľkonočnými sviatkami by pracovníci spoločnosti odvážali konáre a odrezky zo stromov a krovia. Zelený odpad sa vo vreciach odvezie na mestský zberný dvor, kde sa kompostuje. „Tento odpad už nezaťaží spoločnosť odpadového hospodárstva, ako tomu bolo doteraz,“ podčiarkol Hájos. Kto si svoj zelený odpad odvezie do kompostárne sám, kompost dostane zadarmo. Ak prepravu zabezpečí mestská spoločnosť, kompost mu bude odpredaný za stanovenú cenu.

„Zníženie poplatku za odvoz smetí by mohlo byť výraznejšie, keby obyvatelia dôslednejšie selektovali domáci odpad. Verím, že zníženie cien od januára bude občanov motivovať. Na budúci rok sa preto vymenia kontajnery pre selektívny zber odpadu, aby do nich nemohli vhadzovať netriedený odpad,“ priblížil plány mesta primátor. „Ak dôsledné selektovanie odpadu bude realitou, už po dvoch rokoch môžeme opäť znížiť poplatok za odpad. V opačnom prípade sa však zrejme nevyhneme zvýšeniu,“ konštatoval.

Hájos upozornil, že zníženie poplatku by mohlo byť aj výraznejšie. Ako uviedol, nie pravidelný odvoz odpadu je drahý, ale uloženie neselektovaného odpadu na skládku. Platí sa totiž za každú tonu uloženého odpadu, čo je zo všetkých možností najdrahšie. „Čím menej odpadu treba uložiť na skládku, tým viac mesto ušetrí. Preto je dôležité, aby zelený odpad zo záhrad a rodinných domov odvážali do kompostárne, a nie na skládku. Ak by sa rozbehla v tomto smere spolupráca s občanmi, tak by miera ďalšieho zníženia poplatku mohla byť až osem- až 10-percentná,“ zdôraznil primátor.