Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Pri revitalizácii parku v Trnave budú presúvať pomník M. R.Štefánika

Milan Rastislav Štefánik, archívne foto Foto: TASR/Reprofoto

S príchodom jarných mesiacov by sa mala v Trnave začať odložená revitalizácia parku na Námestí SNP pri evanjelickom kostole.

Trnava 21. februára (TASR) – S príchodom jarných mesiacov by sa mala v Trnave začať odložená revitalizácia parku na Námestí SNP pri evanjelickom kostole. Podľa zmluvy, ktorú má mesto Trnava uzatvorenú s dodávateľom CS, s.r.o., Trnava, je termín stanovený na 2. marca, práce by mali trvať 12 týždňov. Dielo má hodnotu 240.000 eur.

Podstatná časť parku je osadená na umelom prekrytí riečky Trnávka a jeho súčasná podoba už nie je v súlade so súčasnými požiadavkami na priestor verejnej zelene a miesta na relaxáciu. Plán revitalizácie obsahuje čiastočné presmerovanie chodníkov, ktoré sa viac prispôsobia prirodzenému smeru pohybu chodcov, úpravu cyklistického chodníka, urobí sa výsadba novej zelene a osadia sa lavičky a ďalší mobiliár ako odpadkové koše a stojany na bicykle. Počíta sa aj s tým, že sa bude presúvať pomník Milana Rastislava Štefánika, ktorý na tomto mieste stojí od začiatku 90. rokov minulého storočia, pričom to nie je prvé miesto v centre Trnavy, kde bol osadený. Štefánik v novom vizuále parku bude osvetlený a popri ňom budú záhony kvetov, ktoré naznačujú tok Trnávky.

Úmyslom mestskej samosprávy je nadviazať na nedávno renovovaný Univerzitný parčík, revitalizáciu susediaceho Univerzitného námestia a obnovu pešej zóny tak, aby v centre mesta postupne vznikla súvislá prechádzková trasa s ostrovmi zelene a miestami na oddych.