Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Primátor Trnavy Bročka vidí v Štrkoch veľký potenciál

Peter Bročka, archívne foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Táto lokalita sa nachádza v dotyku cestného obchvatu Trnavy a okrem streleckého centra nemá žiadne iné využitie a pustne.

Trnava 7. júna (TASR) – Primátor Trnavy Peter Bročka upriamil pozornosť Trnavčanov na lokalitu Štrky, ktorá by sa mohla stať novou prímestskou rekreačnou zónou pre obyvateľov mesta. Nachádza sa v dotyku cestného obchvatu Trnavy a okrem streleckého centra nemá žiadne iné využitie a pustne. No už druhý týždeň sa tam robia úvodné čistiace práce.

"Ide o zónu s neuveriteľným potenciálom a dostupnosťou. Za mestom nám 'spia' takmer štyri hektáre lesoparku, ktoré sa za roky nezáujmu zmenili na kombináciu džungle a smetiska. Súčasťou areálu je aj niekoľko chatiek," napísal primátor na svojom profile na sociálnej sieti.

Mesto, ako uvádza, ešte v roku 2002 odstránilo náletové dreviny a kroviská za 468.000 Sk a nasledovala inventarizácia zelene. „A tam to aj skončilo,“ konštatoval Bročka, ktorého jeden z najdôležitejších bodov volebného programu bola rekultivácia životného prostredia v meste. V prvej fáze mesto odstráni pomocou pracovníkov na aktivačných prácach drevnú hmotu popadaných a odumretých stromov. Materiál spracuje drvička, ktorú firma zapožičia bezplatne za odvoz takto spracovanej hmoty. Na odstránenie čiernej skládky sa radnica pokúsi získať peniaze z grantov. "Dlhodobý cieľ je oddychová zóna, čaká nás ešte dlhá cesta. Dôležité je, že sme začali," napísal Bročka.

Informácia vyvolala u Trnavčanov priaznivú odozvu vrátane reakcií na účasť na brigádach, ak by ich mesto vyhlásilo. Obyvatelia na túto novú možnosť tak reagujú aj z dôvodu, že rozloha zatiaľ jedinej rekreačnej zóny Kamenného mlyna sa neustále okliešťuje. Predchádzajúce vedenie mesta povolilo výstavbu rodinných domov v jej blízkosti pozdĺž prístupovej lesoparkovej trasy, dokonca umožnilo, aby jej chodník preťala cesta. Trnavčania sú z toho veľmi sklamaní, pretože sa za voľnou prírodou musia vydávať mimo svojho na rovine položeného mesta. Najbližšie sú Malé Karpaty, vzdialené viac ako 20 kilometrov.