Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Primátor Trnavy sa dozvedel o manipulovaní s volebnými schránkami

Primátor Trnavy Peter Bročka. Foto: TASR

Peter Bročka získal informáciu až 19. decembra, keď sa ho pracovníčka mestského úradu, ktorá skutok zistila hneď v prvý pracovný deň po voľbách, spýtala na šetrenie vo veci.

Trnava 16. januára (TASR) - Až mesiac po uskutočnení novembrových komunálnych volieb sa primátor Trnavy Peter Bročka dozvedel, že malo dôjsť k pokusu manipulácie výsledku volieb. O existencii zápisnice, že niektoré zo zapečatených schránok s hlasovacími lístkami a vrecia s nepoužitými lístkami boli nájdené v uzamknutej miestnosti mestského úradu odpečatené, dostal informáciu až 19. decembra. Skutok zistila pracovníčka úradu hneď v prvý pracovný deň po voľbách a informovala o tom svojho nadriadeného, vedúceho odboru vnútorných vecí, s ktorým spísali zápisnicu. Odvtedy sa však nič neudialo.

Bročka získal informáciu až vtedy, keď sa ho daná pracovníčka 19. decembra spýtala na šetrenie vo veci. Informovaná o veci nebola ani prednostka úradu. Primátor ihneď začal interné zisťovanie na úrade a na jeho základe bol podaný podnet na prokuratúru, ktorá sa prípadom zaoberá. Primátor o tom hovoril až dnes na stretnutí s novinármi. Vedúci odboru, ktorý zatajil zápisnicu, podal podľa primátorových slov v uplynulom týždni výpoveď a z mestského úradu odchádza k 18. januáru.

Bročka zdôraznil, že boxy s hlasovacími lístkami boli prijaté na mestský úrad v poriadku a v zmysle zákona. Kľúč od miestnosti mal byť po uzamknutí dverí odovzdaný na mestskú políciu. Primátor dodal, že sa až neskôr dozvedel aj o podaní súkromnej osoby na Ústavný súd pre neústavnosť a nezákonnosť volieb. "Pôvodne od mesta žiadala pravicová koalícia Naše mesTTo (KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SZ) prepočítanie hlasov v obvode Trnava–stred. Malo ísť o nezrovnalosti medzi ich paralelným sčítaním a výsledkom volieb. Prepočítanie hlasov však zákon neumožňuje," povedal Bročka. Kandidát koalície v tomto obvode zostal "pod čiarou" o jeden hlas a nestal sa členom zastupiteľstva, podanie hovorí o nesprávnom posúdení platnosti a neplatnosti hlasovacích lístkov a aj o údajnom nesprávnom zapečatení volebných schránok. Poškodené škatule s hlasovacími lístkami, ktoré našli na úrade, boli pre deväť okrskov obvodu Trnava-stred a dve pre obvod Trnava-Modranka. Primátor povedal, že Ústavnému súdu mesto poskytlo všetky vyžiadané podklady a čaká na rozhodnutie. Súd však na začiatku konania nemal poznatky o odpečatených škatuliach s volebnými lístkami.