Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Padne najvyššia stavba v Senici - komín Slovenského hodvábu

Foto: youtube

Na červenobielom šachovnicovom komíne bolo  inštalované výstražné osvetlenie pre leteckú prevádzku a antény telekomunikačného zariadenia.

Senica 26. februára (TASR) – Odstrel druhého komína, ktorý zostal v areáli bývalého Slovenského hodvábu v Senici, je pripravený na stredu 26. februára.

Úderom 13.00 hodiny by sa mala „položiť“ 104 metrov vysoká stavba, ktorá stála osamotená od decembra 2012, keď bol odstrelený prvý, 85-metrový komín.

Tento 47 rokov starý komín chcel pôvodne nový investor v areáli zakomponovať ako dominantu v rámci prestavby na obchodno-obytné centrum. Napokon sa rozhodol ho odstrániť.

"Zmenu pôvodného stanoviska odôvodnila spoločnosť Slovenský hodváb PLUS tým, že zachovanie komína by sa v budúcnosti ukázalo skôr na škodu. V lokalite majú totiž vyrásť objekty slúžiace na obchod, služby, bývanie a po zástavbe by demolácia komína nebola takmer možná. Komín slúžil od roku 1967 na odsávanie splodín pri výrobe viskózového hodvábu a ich rozptyl. Výroba viskózového vlákna bola v Slovenskom hodvábe ukončená 21. apríla  2005 o 17.25 h," informovala hovorkyňa Senice Viera Barošková. Červenobiely šachovnicový komín bol najvyššou stavbou v Senici a bolo na ňom inštalované výstražné osvetlenie pre leteckú prevádzku a antény telekomunikačného zariadenia.



V okolí komína je v dôsledku predchádzajúcej asanácie budov najstaršej časti závodu dostatok miesta pre bezpečné položenie komína, ktorý by mal padnúť vcelku. Driek komína má kruhový prierez  s vonkajším priemerom 530 cm, steny sú silné 50 cm.

"Vzhľadom na to, že komín bol už dlhší čas mimo prevádzky a po túto dobu bol neustále vyplachovaný dažďom, nenachádzajú sa už na stenách žiadne zvyšky kontaminácie," dodala Barošková. Všetky odpady budú separované na mieste. Železný bude upravený a odvezený do zberných dvorov či na ďalšie využitie. Ostatné materiály - väčšinou betónová sutina, zmiešaný stavebný odpad, kamenivo a výkopové zeminy sú vhodné druhy recyklovateľného odpadu.