Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

Sereď rozširuje kamerový bezpečnostný systém

Ilustračné foto Foto: TASR/Erik Máder

Mesto získalo na projekt dotáciu od Ministerstva vnútra SR vo výške 12.000 eur, spolupodieľalo sa 20 percentami.

Sereď 31. marca (TASR) – O deväť nových kamier rozšírilo svoj bezpečnostný kamerový systém mesto Sereď. Nové kamery pribudli na Námestí slobody, za obchodným domom, na cintoríne, pri kolkármi a v ďalších častiach.

Mesto získalo na projekt dotáciu od Ministerstva vnútra SR vo výške 12.000 eur, spolupodieľalo sa 20 percentami. Podľa náčelníka Mestskej polície v Seredi Jána Mizeríka je v meste rozmiestnených vyše 60 kamier. "Viac-menej máme už pod dohľadom všetky dôležité lokality, okrem jedného sídliska. Tam je však problém pre vysoké stromy zachytiť dianie," dodal Mizerík.

Sereď začala budovať kamerový systém v roku 2003. Rozširovala ho vďaka dotáciám a úspešným projektom každoročne, šesť kamier napríklad pribudlo v roku 2011 a 15 v nasledujúcom roku. Okrem kamier so záberom 360 stupňov prevádzkuje mestská polícia aj statické kamery. "Dohľad nad výstupmi kamier majú ôsmi pracovníci. Pracujú v chránenej dielni v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Galante. Máme s nimi veľmi dobré skúsenosti. Je to stabilný tím, najstarší pracovník má niečo nad 60 a najmladší okolo 40 rokov," dodal Mizerík.

Jedným z čerstvých "úlovkov" bezpečnostných kamier je podľa jeho slov zlodej bicykla. "Zachytili sme muža s kapucňou na hlave na jednej kamere. Na druhej bolo vidno, ako sa priblížil k bicyklu, prezeral si zámok a odišiel s ním. Kamery ho "sprevádzali", až naši príslušníci nakoniec išli naisto za ním na miesto, kam bicykel odviezol," povedal Mizerík. Najčastejšími zistenými priestupkami cez kamerový systém sú vandalstvo, narúšanie verejného poriadku, krádeže bicyklov či fajčenie na zastávkach autobusovej stanice.