Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Trnavský kraj

Sereď získala dotáciu na posilnenie kapacít opatrovateľskej služby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Mesto Sereď v súčasnosti zamestnáva 39 kvalifikovaných opatrovateliek a opatrovateľov. Ich činnosť zahŕňa najmä úkony, ktoré sa týkajú priamej pomoci klientom.

Sereď 16. mája (TASR) - Mesto Sereď v okrese Galanta získalo nenávratný finančný príspevok 405.667 eur na posilnenie kapacít poskytovaných opatrovateľských služieb. Primátor Ondrej Kurbel podpísal zmluvu o poskytnutí príspevku s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Trnava, informovala radnica.

Financie získa mesto za poskytnuté hodiny opatrovateľskej služby. Podľa vedúcej oddelenia sociálneho, bytového a rodiny mesta Sereď Silvie Adamčíkovej budú náklady preplácané postupne na základe mesačne predkladaných žiadostí. Mesto získa refundáciu nákladov za 24 mesiacov, pričom projekt ponúka aj spätnú refundáciu od 1. januára 2024.

Mesto Sereď v súčasnosti zamestnáva 39 kvalifikovaných opatrovateliek a opatrovateľov. Ich činnosť zahŕňa najmä úkony, ktoré sa týkajú priamej pomoci klientom. O opatrovateľku môžu požiadať len ľudia s trvalým pobytom na území mesta, ktorých zdravotný stav si vyžaduje pomoc inej osoby.

Čiastočnú refundáciu platov mestských opatrovateliek pokrývala od roku 2021 mestu Sereď dotácia z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Radnica vďaka nej mesačne šetrila v rozpočte viac ako 16.000 eur. Dvojročný projekt sa skončil 30. novembra 2023. Počas jeho trvania získala samospráva do svojho rozpočtu finančné prostriedky vo výške viac ako 390.000 eur.

Mesto sa zapojilo aj do projektu Terénna opatrovateľská služba, kde získalo 18.750 eur na refundáciu nákladov opatrovateľskej služby za mesiac december minulého roka.