Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

SK8 pripravilo v Elektrárni Piešťany konferenciu Inovujme regióny

Na archívnej snímke predseda Združenia samosprávnych krajov Slovenska (SK8) Jozef Viskupič. Foto: TASR Pavel Neubauer

Podujatie bolo rozdelené do viacerých tematických blokov, počas ktorých mali účastníci možnosť spoznať inovačný potenciál samosprávnych krajov a tiež inšpiratívne príbehy a projekty.

Piešťany 22. februára (TASR) - Prvý ročník konferencie Inovujme regióny - objavte potenciál krajov, ktorý sa v tomto týždni konal v spoločenskom centre Elektrárňa Piešťany, priniesol zástupcom miestnej, regionálnej a štátnej správy, predstaviteľom krajských inovačných centier i úspešným startupistom poznatky o dôležitosti podpory inovácií na Slovensku. Pripravilo ho Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) v spolupráci s Výskumnou a inovačnou autoritou úradu podpredsedu vlády SR (VAIA). Informoval o tom predseda združenia a predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

"Ak chceme zatraktívniť naše regióny a docieliť, aby aj samosprávy držali krok so súčasným trendom rozvoja v európskom priestore i celom vyspelom svete, je nevyhnutné reflektovať na nové výzvy a zvyšujúce sa nároky v oblasti inovácií. Práve moderné, inovatívne a atraktívne regióny sú predpokladom modernej, inovatívnej a atraktívnej krajiny," povedal.

Podujatie bolo rozdelené do viacerých tematických blokov, počas ktorých mali účastníci možnosť spoznať inovačný potenciál samosprávnych krajov a tiež inšpiratívne príbehy a projekty. Prvá panelová diskusia sa zaoberala dôležitosťou inovácií v regiónoch ako neodmysliteľnej súčasti územnej samosprávy. Diskutujúci sa venovali aj otázkam pozície štátu, krajov a miest v systéme podpory inovácií.

V ďalších častiach konferencie prezentovali jednotlivé krajské inovačné a rozvojové agentúry svoje aktivity. V rámci inšpirácií zo zahraničia prišiel Jindřich Weiss odprezentovať dvadsaťročný príbeh Juhomoravského inovačného centra, ktoré sa stalo lídrom v stredoeurópskom prostredí. Posledná časť podujatia sa venovala predstaviteľom úspešných startupov, ktorí diskutovali o úskaliach a potrebách tvorby nápadov.