Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Spolok slovenských spisovateľov prijal nové stanovy

Predseda SSS Miroslav Bielik, archívne foto Foto: TASR/Jana Vodnáková

Miroslav Bielik na brífingu počas rokovania povedal, že potreba zaoberať sa stanovami vyvstala aj z dôvodu, aby voči súčasnému vedeniu SSS nevznikali podozrenia z nedemokratických postupov.

Trnava 28. mája (TASR) – Nové znenie stanov a postup pri ďalšom nakladaní so sídelnou budovou Spolku slovenských spisovateľov (SSS) v Bratislave boli dnes hlavnými bodmi rokovania členského zhromaždenia, ktoré sa uskutočnilo v Trnave. Zúčastnila sa na ňom zhruba tretina členskej základne SSS, v závere prijali účastníci spoločné vyhlásenie.

V ňom sa konštatuje, že novoprijaté stanovy zrevidovali predchádzajúce, zmanipulované a sfalšované vo februári minulého roka bývalým vedením SSS. "Stanovy predstavujú moderný a demokratický legislatívny dokument, ktorý otvára dvere všetkým slovenským spisovateľom bez ohľadu na ich umeleckú, politickú, konfesionálnu, generačnú, teritoriálnu či národnú príslušnosť. Prihlasujeme sa v nich k odkazu nášho národného písomníctva od jeho počiatkov," uvádza sa v dokumente. Predseda SSS Miroslav Bielik na brífingu počas rokovania v tejto súvislosti povedal, že potreba zaoberať sa stanovami vyvstala aj z dôvodu, aby voči súčasnému vedeniu SSS nevznikali podozrenia z nedemokratických postupov.

Zhromaždenie dalo legitimitu vedeniu SSS postupovať ďalej

Zhromaždenie dalo legitimitu vedeniu SSS postupovať ďalej "v riešení zložitých a naliehavých majetkových problémov spätých s Domom spisovateľov". SSS chce, ako dodal Bielik, zachovať pre budovu na Laurinskej ulici v Bratislave funkcie sídla spolku, redakcií, klubu spisovateľov a predajne kníh. "Je to naše rodinné striebro, má tradíciu, spisovatelia sa tam cítia ako doma," konštatoval predseda spolku. Členské zhromaždenie poverilo predstavenstvo a predsedu SSS prijímať operatívne a neodkladné rozhodnutia týkajúce sa nadobúdania alebo predaja podielu na spisovateľskej budove alebo iného nakladania s budovou za podmienky, že sa pri nevyhnutných majetkovoprávnych úkonoch ustanoví nezávislá komisia.

SSS v súčasnosti totiž zamestnáva boj o budovu v centre Bratislavy, problémom je, že spoluvlastník Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) sa rozhodol predať svoj podiel tretiemu subjektu. Bývalému vedeniu AOSS i SSS je zároveň vytýkaná netransparentnosť v konaní, predovšetkým pre uzavretie nevýhodnej zmluvy o prenájme budovy. "Budeme sa usilovať o zotrvanie v Dome spisovateľov a chceme nájsť cestu, aby sme dali budovu do poriadku, možno cestou investora," dodal Bielik.