Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Súd v Skalici vydal rozsudok v prípade utopených šteniat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Týrania sa obžalovaní mali dopustiť 26. augusta 2016 v Holíči ako príslušníci mestskej polície. Päť asi trojmesačných šteniat mali zaživa nahádzať do odľahlej žumpy za mestom, kde sa utopili.

Skalica 1. októbra (TASR) – Okresný súd Skalica uznal v pondelok (30. 9.) vinnými z prečinu týrania zvierat spolupáchateľstvom muža a ženu, ktorí mali počas služby v holíčskej mestskej polícii utopiť v žumpe šteniatka. Rozsudok nie je právoplatný. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová.

Súd im uložil trest odňatia slobody vo výmere 16 mesiacov s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou v trvaní dva roky. "Zároveň im uložil trest zákazu činnosti spočívajúci v zákaze výkonu zamestnania, povolania, funkcie alebo iných činností, ktoré sú spojené s výkonom právomocí verejného činiteľa v trvaní dva roky. Rozsudok nie je právoplatný," uviedla Kondákorová.

Týrania sa obžalovaní mali dopustiť 26. augusta 2016 v Holíči ako príslušníci mestskej polície. Päť asi trojmesačných šteniat mali počas nočnej služby zaživa nahádzať do odľahlej žumpy za mestom, kde sa utopili. V prvom neverejnom rozhodovaní sudcu boli obžalovaní uznaní vinnými trestným rozkazom a boli odsúdení na peňažný trest, voči ktorému podali odpor.

Prípad sleduje aj iniciatíva Zvierací ombudsman. "Trestného činu sa mal dopustiť človek, ktorého poslaním má byť pomáhať, chrániť a ísť príkladom. Uznanie viny, ako aj uložený trest vnímame ako posun správnym smerom, jednak pokiaľ ide o trest odňatia slobody, aj keď podmienečne odložený, ak je v kombinácii so zákazom výkonu funkcie či zamestnania ako verejného činiteľa. Toto je podľa nás v rámci generálnej prevencie dostatočné a spôsobilé odradiť iné osoby vo verejnej správe od podobného konania," uviedla Zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Myslí si, že pôvodné uloženie výlučne peňažného trestu vo výške niekoľko sto eur mohlo byť v rozpore so zákonom.