Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Táborníci vo Vrbovom budú hladať poklady v meste

Synagóga vo Vrbovom, archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obe týždenné aktivity pripravil Parlament mladých mesta Vrbové (PPMV). Tajomstvo šikmej veže už piatykrát, téma spoznávania pamätihodností svojho mesta je pre deti stále lákavá.

Vrbové 12. júla (TASR) – Deti vo Vrbovom mohli v prvom prázdninovom týždni spoznať Tajomstvo šikmej veže. Komu sa záhad málilo, na konci júla sa môže prihlásiť do ďalšieho denného tábora s názvom Vrbovskí pátrači.

Obe týždenné aktivity pripravil Parlament mladých mesta Vrbové (PPMV). Tajomstvo šikmej veže už piatykrát, téma spoznávania pamätihodností svojho mesta je pre deti stále lákavá. „Ide o to, aby sa pútavou formou dozvedeli o historických dominantách Vrbového. Vyšleme ich preto na začiatku do ulíc, od starších Vrbovčanov lákajú informácie, prečo je veža kostola šikmá, čo všetko o rodnom dome Mórica Beňovského či synagóge vedia,“ povedal pre TASR predseda PPMV Dušan Sabo.

Počas "pátračského" tábora, ktorý sa v toto leto koná prvýkrát, budú zase v skupinkách po meste hľadať podľa indícií poklady. Aj takto spoznajú Vrbové s jeho zaujímavými a pre mladšiu generáciu možno aj nepoznanými zákutiami. Denný tábor sa uskutoční od 27. do 31. júla a bude rovnako ako prvý obohatený o výlety – do prírody, k vode či okolitých miest.

"Máme ešte jeden tábor, bude sa konať v družobnom meste Vrbového v českom Vítkove a nazvali sme ho Zážitková bomba," povedal Sabo. Vlani získali mestá finančnú podporu v rámci europrojektov na spoločný letný detský tábor, ktorý sa konal sčasti vo Vrbovom a sčasti v Česku. Mal úspech, tak sa rozhodli pre pokračovanie, z Vrbového vycestuje 20 účastníkov a dvaja vedúci.

PPMV bude podľa Sabových slov pokračovať v práci s deťmi aj neskôr, počas školského roka. Centrum voľného času vo Vrbovom nemajú, tak si s finančnou podporou Nadácie Orange, Trnavského samosprávneho kraja a za pomoci dobrovoľníkov vybudovali nízkoprahové sociálne zariadenie v priestoroch Domu kultúry. "Budeme k aktivitám prizývať aj znevýhodnené deti z mesta," dodal Sabo.

PPMV združuje ako občianske združenie päť skupín zaoberajúcich sa voľnočasovými aktivitami. Pôsobí od roku 2008.