Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Tisícky ľudí si na Branči uctilo sv. Cyrila a Metoda i Jána Husa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Drozd

Evanjelická cirkev spája tradične Sviatok sv. Cyrila a Metoda so spomienkou na Majstra Jána Husa i evanjelických a reformovaných martýrov.


Podbranč 5. júla (TASR) – Pripomienke vierozvestcov Cyrila a Metoda, spomienke na martýrov viery, ktorí boli väznení na hrade Branč v čase rekatolizácie a spomienke na Majstra Jána Husa boli venované celocirkevné česko-slovenské slávnosti na hrade Branč v okrese Senica. Nad obcou Podbranč sa konal tradičný Dištriktuálny deň Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.

Kazateľom na dnešných slávnostných službách Božích bol senior Východomoravského seniorátu Českobratskej cirkvi evanjelickej v Českej republike Petr Pivoňka. Podujatie pripravil Biskupský úrad Západného dištriktu ECAV na Slovensku, Myjavský seniorát ECAV na Slovensku a Cirkevný zbor ECAV Sobotište. Na tradičnom podujatí sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. 

V podvečer podujatia sa uskutočnilo mládežnícke stretnutie, na ktorom vystúpili rôzne kresťanské hudobné skupiny. Ekumenický program pokračuje v popoludňajších hodinách a vyvrcholí spomienkovým stretnutím pri pamätníku Majstra Jána Husa, ktorého 600. výročie upálenia pripadne na pondelok 6. júla.

Evanjelická cirkev spája tradične Sviatok sv. Cyrila a Metoda so spomienkou na Majstra Jána Husa i evanjelických a reformovaných martýrov, ktorí boli v 17. storočí za svoju vieru väznení na Branči a neskôr odsúdení na galeje. Od roku 1939 pripomína túto udalosť pomník s pamätnou tabuľou. Tradícia stretnutí evanjelikov na zrúcaninách hradu Branč nad obcou Podbranč siaha do roku 1969, služby Božie sa konajú od roku 1990.